Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12/04/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση και τροποποίηση, Οδηγιών και Κανονισμών (ΕΕ) Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την εφαρμογή τους στις εταιρείες επενδύσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση της ανάκαμψης από την κρίση της COVID-19, και συναφείς διατάξεις».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Ξεκινώντας με τη συμπληρωματική τροπολογία, κατά την άποψή μας, θα χρειαστούν τουλάχιστον τα διπλά και λίγα είναι, τα οποία θα είχε η Ελλάδα χωρίς να στηρίζεται στο ονομαστικό ΑΕΠ και στην υπερφορολόγηση, εάν δεν σπαταλούσε τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ για τα αχρείαστα lockdowns. Ακόμη χειρότερα, με δανεικά!
– Αυτό που χρειάζεται η χώρα μας είναι ένας ενδιάμεσος Προϋπολογισμός, για να μην βαδίζει στα τυφλά, αφού ο προηγούμενος ήταν για τα σκουπίδια από τη μέρα που κατατέθηκε, όχι σήμερα.
– Ειδικά όσον αφορά την ενέργεια, δικαιούμαστε πάνω από 4 δισεκατομμύρια κοινοτικά κονδύλια για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, ποσό το οποίο είναι τεράστιο για την Ελλάδα. Είμαστε, δυστυχώς και στην ενεργειακή φτώχεια πρωταθλητές στην Ευρώπη. Ισχύει αυτό; Τα διεκδικήσαμε ή θα τα διεκδικήσουμε στο μέλλον;
– Δεν γνωρίζατε τίποτα για το καρτέλ που δημιουργεί το χρηματιστήριο ενέργειας από το καλοκαίρι του 2021; Συνεχίζετε να ισχυρίζεστε πως δεν υπάρχει καρτέλ, αλλά πρόκειται απλά για ένα ολιγοπώλιο, όπως πιστεύουμε ότι είπε ο Υφυπουργός;
– Όπως ισχυριστήκατε τώρα, η άνοδος των τιμών της ενέργειας είχε προεξοφληθεί από τις αγορές που προέβλεψαν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Δηλαδή, ισχυριστήκατε πως οι αγορές ήταν μάντεις. Ακόμη και αν το δεχτούμε, εσείς δεν σκεφτήκατε τίποτα βλέποντας έστω τις αντιδράσεις των αγορών;
– Σχετικά με τις αμφιβολίες που διατυπώσατε για τα υπερκέρδη, δεν έχετε ακούσει τίποτα για τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ που υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε όλες μαζί τις χώρες της, μόνο για το 2021; Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το επιβεβαίωσε η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ, στη Βουλή.
– Είναι δυνατόν να πρόκειται για 200 δισεκατομμύρια στην Ευρώπη και οι ελληνικές εταιρίες να μην έχουν καθόλου υπερκέρδη, πόσο μάλλον να γράφουν ζημίες, όπως ακούσαμε προηγουμένως ή στο παράδειγμα της ΔΕΗ; Ειλικρινά, μας στεναχωρεί ιδιαίτερα αυτή η κοροϊδία.
– Εμείς έχουμε αναφέρει πολλές φορές τις ενισχύσεις που έχει επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή της πανδημίας έως 125.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση. Τελευταία το είχαμε αναφέρει στον κ. Λιβανό που θα το ερευνούσε, αλλά μάλλον δεν πρόλαβε. Είναι ντροπή πάντως να δικαιούνται χρήματα οι αγρότες μας και να μην το γνωρίζουν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, ενώ είναι μια έμμεση σπατάλη κατά κάποιον τρόπο, όπως τα διαφυγόντα κέρδη στις επιχειρήσεις.
– Όσο για το άρθρο 8 και την παράταση στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, έχουμε αναφερθεί τόσες φορές στις δυνατότητες της εταιρείας που δεν έχει νόημα να επαναλαμβανόμαστε. Επίσης, δεν έχουν απαντηθεί ποτέ σε επίκαιρες ερωτήσεις δύο ερωτήματά μας. Πρώτον, με ποια τιμή ηλεκτρικού ρεύματος χρεωνόταν στο παρελθόν η ΛΑΡΚΟ από τον μέτοχό της, από τη ΔΕΗ; Ήταν ανάλογη με αυτή που χρεωνόταν η «Μυτιλιναίος» και οι άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες; Μήπως αυτό εξηγεί τα χρέη της; Και δεύτερον, ποιο είναι το κόστος παραγωγής του νικελίου που παράγει;
– Δεν πήραμε καμία απάντηση. Γιατί δεν απαντήθηκαν οι ερωτήσεις μας; Προφανώς επειδή δεν ήθελε και δεν θέλει η Κυβέρνηση, ώστε να συντηρεί το γνωστό σενάριο τύπου Χατζηδάκη, σύμφωνα με το οποίο κοστίζει στους Έλληνες και άρα πρέπει να ξεπουληθεί.
– Τώρα σχετικά με τις θριαμβολογίες του κ. Σκυλακάκη, σύμφωνα με τις οποίες ήταν επίτευγμα η άνοδος του ΑΕΠ το 2021 κατά περίπου 16 δισεκατομμύρια, όταν για να συμβεί κάτι τέτοιο δόθηκαν 43 δισεκατομμύρια με δανεικά, φαίνεται καθαρά ο παραλογισμός.
– Πάντως γνωρίζετε καλά πως η ανάκαμψη στηρίχθηκε κυρίως στην κατανάλωση από τα χρήματα που μοιράσατε στους Έλληνες, λόγω του ότι κλείσατε τις επιχειρήσεις και τα καταστήματά τους, αφού οι εξαγωγές είναι μικρό μόνο μέρος του ΑΕΠ και η χώρα έχει εμπορικό έλλειμμα που εκμηδενίζει την επίδρασή του στο ΑΕΠ. Αλήθεια, είδατε πόσο ήταν το εμπορικό έλλειμμα του διμήνου του 2022; Ήταν συν 171,8% τον Φεβρουάριο, συν 131,5% το δίμηνο. Δεν είναι κάτι περισσότερο από τρομακτικό;
– Κλείνοντας, για να μην διακινούνται ψεύδη, θα πω ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 35% μέσα στο έτος που πέρασε, εκ των οποίων μόνο το 12% μετά τον πόλεμο, δηλαδή 23% πριν τον πόλεμο και πριν τον Προϋπολογισμό. Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 100% μέσα στο προηγούμενο έτος, εκ των οποίων 25% μετά τον πόλεμο, άρα 75% πριν.
– Δεν είναι ανόητο, λοιπόν, να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση πως για την ακρίβεια φταίει μόνο ο πόλεμος και καθόλου η ίδια; Θεωρεί ανόητους τους Έλληνες. Δεν είναι και θα το καταλάβει σίγουρα στις εκλογές.