Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 13/10/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 13/10/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων – Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα, ενώ ο σκοπός των διατάξεών του είναι η προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξή τους. Μέσω αυτών φαίνεται πως επιδιώκει η Κυβέρνηση τη συγκέντρωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες περιοχές με οργανωμένες υποδομές.

– Το δικό μας συμπέρασμα ήταν λοιπόν ότι ο Υπουργός θεωρεί πως αυτό λείπει για να αναπτυχθεί η χώρα μας, όταν για παράδειγμα στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής υπάρχουν σαράντα τέσσερα κλειστά εργοστάσια από τα εβδομήντα δύο συνολικά, σε μια βιομηχανική περιοχή δηλαδή που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπτυξη και τη στήριξη μιας τόσο ευαίσθητης συνοριακής περιοχής, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εβδομήντα δύο επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι εξήντα εννέα μεταποιητικές, αλλά να λειτουργούν μόνο είκοσι πέντε, μεταξύ αυτών η SHELMAN, για την οποία πολλές φορές ο Υπουργός Ανάπτυξης είχε υποσχεθεί την επαναλειτουργία της χωρίς να έχει ακόμη συμβεί.

– Εύλογα λοιπόν αναρωτηθήκαμε γιατί θα έχουν διαφορετική εξέλιξη τα επιχειρηματικά πάρκα, αφού τα ήδη υφιστάμενα είχαν την παραπάνω κατάληξη.

– Ως εκ τούτου, κατά την άποψή μας, δεν χρειάζονται κι άλλες ΒΙΠΕ ή επιχειρηματικά πάρκα, αλλά εν πρώτοις η σωστή εκμετάλλευση των υφισταμένων, από μια κυβέρνηση βέβαια που θα διαθέτει τις απαιτούμενες ικανότητες.

– Σε σχέση πάντως με τη λογική που κατατέθηκε το παρόν νομοσχέδιο, το έβδομο κατά σειρά, σε σχέση με ρυθμίσεις για επιχειρηματικά πάρκα από τη σημερινή Κυβέρνηση, από τα δεκαπέντε συνολικά, η απορία μας λύθηκε όταν διαβάσαμε την ενημέρωση για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου διαπιστώσαμε πως πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα για να μας δοθούν χρήματα.

– Ως συνήθως δε η Κυβέρνηση δίνει δέκα μετρητοίς για να εισπράξει πέντε με πίστωση, αδιαφορώντας εντελώς για τους Έλληνες. Σε κάθε περίπτωση, παραγωγή νόμων έχουμε και μάλιστα υπερμεγέθη, παραγωγή προϊόντων και βιομηχανία δεν έχουμε.

– Ρωτήσαμε εάν υπάρχει κάποιο έκτακτο συμβάν λόγω Ουκρανίας των πυρηνικών ενδεχομένως της Τουρκίας ή της Βουλγαρίας από την οποία προμηθευόμαστε ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση. Θέσαμε φυσικά πάρα πολλά άλλα ερωτήματα για μία σειρά άρθρων χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση. Οπότε λογικά θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο.

– Αυτό που βλέπατε στις επιτροπές χθες είναι αυτό ακριβώς που βλέπετε και τώρα, ο Υπουργός να μιλάει συνέχεια στο τηλέφωνο. Οπότε εμείς ρωτούσαμε στον αέρα.

– Τέλος στο Κεφάλαιο Δ΄ υπάρχουν διάφορες τροπολογίες, όπως συνήθως συμβαίνει ειδικά όταν πλησιάζουν οι εκλογές. Πρόκειται εδώ για 16 άρθρα. Ενδεικτικά υπάρχει για υπερωριακή απασχόληση στη ΔΙΜΕΑ, που είναι το μοναδικό για το οποίο παρέχει κοστολόγηση το Γενικό Λογιστήριο του κράτους στις 135.000 ευρώ. Εκτός αυτού νομοθετούνται δράσεις για την ένταξη παιδιών, εφήβων και Ατόμων με Αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, κάτι που θεωρούμε ένα από τα ελάχιστα πολύ θετικά μέρη του νομοσχεδίου.

– Επιπλέον υπάρχουν άρθρα για άδειες παραγωγού-πωλητή λαϊκών αγορών, όπου συνεχίζονται τα μπαλώματα σε ένα προβληματικό νομοσχέδιο, καθώς επίσης ένα ακόμη άρθρο για το Ελληνικό. Παντού υπάρχει για το Ελληνικό!

– Κλείνοντας, εάν τα προβλήματα μιας οικονομίας που δεν παράγει, όπως φαίνεται από την εκτόξευση του εμπορικού ελλείμματος στο οκτάμηνο στα 24 δισεκατομμύρια, λυνόταν με νομοσχέδια, τότε καμία χώρα δεν θα αποτύγχανε. Σημειώνουμε πως δεν χρειαζόμαστε άλλες επενδύσεις στις υπηρεσίες που προωθούνται και με το σημερινό νομοσχέδιο ιδίως στον τουρισμό, αλλά στη μεταποίηση και στη βιομηχανία. Το λέμε συνεχώς, στη μεταποίηση και στη βιομηχανία! Ο τουρισμός είναι χρυσός για μια χώρα, αλλά μόνο εάν καλύπτει τις ανάγκες του από την εγχώρια παραγωγή και τη στηρίζει. Όταν δεν συμβαίνει όπως στην Ελλάδα που εισάγεται σχεδόν το 80% των προμηθειών του, τότε ο χρυσός μετατρέπεται δυστυχώς σε κάρβουνο που την καίει.

– Δυστυχώς όμως όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς από μία Κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει πόσο ζημίωσε την Ελλάδα με την πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση. Πόσες ζημιές της προκάλεσε με το χρηματιστήριο της ενέργειας που λυμαίνεται το καρτέλ και πόσες με την πολιτική της για τα αχρείαστα lockdowns, που δεν δρομολόγησαν πλούσιες χώρες όπως η Ελβετία και η Σουηδία με τους μισούς σχεδόν νεκρούς συγκριτικά με την Ελλάδα.

– Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά πως δεν υπάρχουν ακόμη και σήμερα λύσεις για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Λύσεις υπάρχουν. Μια πατριωτική και ικανή κυβέρνηση δεν υπάρχει.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Χήτας – Ομιλία στη βουλή για ΜΚΟ, ενεργειακή κρίση και παιδοβιαστές 13/10/2022
Επόμενο άρθροΘέμα: Αποκλεισμός πολλών σχεδόν άπορων πολιτών από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης λόγω των νέων Αντικειμενικών Αξιών