Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 19/10/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης αναφορικά με τη συνεργασία στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Θέλουμε να αναφερθούμε σε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων δανειοληπτών, οι οποίοι χωρίς οι περισσότεροι να ευθύνονται δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Δεν είναι δική τους ευθύνη, επειδή η αδυναμία τους προήλθε από την εγκληματική πολιτική των μνημονίων στα οποία τους καταδίκασαν οι κυβερνήσεις μετά το 2009, όλες οι κυβερνήσεις, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατακόρυφα ή και να χαθούν τα εισοδήματά τους, οι θέσεις εργασίας τους και ούτω καθ’ εξής.
– Εν προκειμένω ακούγεται πως η Κυβέρνηση θα καταθέσει μία τροπολογία με την οποία θα αναιρεί την απόφαση 822/2022 του Αρείου Πάγου καθώς επίσης τέσσερις αποφάσεις των μεγαλύτερων εφετείων της χώρας μας, όπως των Αθηνών, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά περίπου δέκα εφετείων μέχρι σήμερα. Αν είναι δυνατόν να εμπλέκεται η Κυβέρνηση σε θέματα δικαιοσύνης! Δεν έχει κανένα δικαίωμα για κάτι τέτοιο! Ακόμη χειρότερα, αναγράφεται πως η τροπολογία θα έχει αναδρομική ισχύ, έτσι ώστε, όπως γράφει, να θωρακίζει όλες τις τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει.
– Ειδικότερα κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο και από τα παραπάνω εφετεία πως οι servicers, που διαχειρίζονται δάνεια τα οποία μεταβιβάστηκαν από τις τράπεζες μέσω τιτλοποίησης βάσει του νόμου του 2003, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κλπ, ούτε σε έκδοση διαταγών πληρωμής ούτε σε άσκηση αγωγών.
– Η απόφαση αυτή κρίνεται σωστή, επειδή οι τράπεζες προτίμησαν να μεταβιβάσουν έναν μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων με το νόμο του 2003, που αφορούσε τα ενήμερα δάνεια, όχι με τον νόμο του 2015 ως όφειλαν, που αφορούσε τα κόκκινα δάνεια. Ο λόγος ήταν το ότι ήθελαν να παρακάμψουν την υποχρέωσή τους βάσει του νόμου του 2015 να καλέσουν με εξώδικο τον δανειολήπτη και τον εγγυητή έναν χρόνο πριν από την πώληση του δανείου τους στα funds, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να διακανονίσουν τις οφειλές τους. Τι πιο σωστό;
– Με δεδομένο δε το ότι ο νόμος του 2015 ψηφίστηκε μόνο επειδή υιοθετούσε ρυθμίσεις προστασίας των δανειοληπτών, από την επιθετική προσέγγιση των κερδοσκόπων του εξωτερικού κάτι που δεν συνέβαινε με το νόμο του 2003 οι τράπεζες που μεταβίβασαν τα κόκκινα δάνεια με το νόμο του 2003, γνώριζαν τα ζητήματα που θα προέκυπταν. Οπότε, εν γνώσει τους, πήραν το ρίσκο και όταν παίρνει κανείς το ρίσκο, πρέπει να πληρώνει οτιδήποτε κοστίζει.
– Με κριτήριο δε την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, οι ίδιοι οι servicers, αποδέχονται πως ο νόμος του 2003 διευκόλυνε τις μεταβιβάσεις, παρακάμπτοντας τις ασφαλιστικές δικλείδες του νόμου του 2015.
– Χωρίς να επεκταθούμε εδώ σε λεπτομέρειες, θεωρούμε πως η Κυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταθέσει τροπολογία με την οποία θα διευκολύνει τους servicers ή τις τράπεζες, τροποποιώντας, ενδεχομένως, τον νόμο του 2003, παρά το ότι ο νόμος του 2015 είναι σαφής και το γνώριζαν όλοι καλά. Θα ήταν –απαράδεκτα- άδικο απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες που προσπάθησε όσο μπόρεσε να προστατεύσει η Βουλή του 2015. Ενώ η σωστή λύση δεν είναι άλλη από το να συνεδριάσει ξανά ο Άρειος Πάγος εντός των επομένων μηνών, ενδεχομένως για να εκφράσουν εκεί τις αντίθετες απόψεις τους οι τράπεζες, οι servicers σας ή όποιος άλλος.
– Εάν μπορούν, βέβαια, να τις τεκμηριώσουν κάτι που κατά την άποψή μας είναι αδύνατον. Δεν είναι, όμως, δικό μας θέμα, αλλά των δικαστηρίων και του Αρείου Πάγου. Δεν πρέπει να ανακατευόμαστε καθόλου σε θέματα δικαιοσύνης.
– Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να παρέμβει στη διαδικασία και να νομοθετήσει με την πλειοψηφία των εκατόν πενήντα επτά Βουλευτών που διαθέτει, ούτε φυσικά να προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές εις βάρος των χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών. Θα ήταν απαράδεκτο!
– Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε έγκλημα, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, ενώ όπως αναφέραμε, δεν πρόκειται για ένα λάθος των τραπεζών ή των servicers σας, αλλά για μία σκόπιμη πονηρή παράκαμψη, οπότε στην ουσία είναι κατάφωρη παραβίαση του νόμου του 2015.