Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 23/02/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 23/02/2022, των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:
Α. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου επί της συνεργασίας και προστασίας από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές».
Β. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια στον τομέα της πρόληψης και της εξάλειψης των συνεπειών φυσικών καταστροφών και ανθρωπογενών ατυχημάτων».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Όσον αφορά τη σύμβαση με το Μαυροβούνιο να πω ότι ψηφίστηκε στην Αθήνα το 2009 από τη Νέα Δημοκρατία και κατατίθεται προς κύρωση δεκατρία χρόνια μετά, παρά το ότι έχουν αλλάξει έκτοτε αρκετά όσον αφορά το πλαίσιο.

– Στο Μαυροβούνιο, πάντως, έχουμε ήδη αναφερθεί σε μια προηγούμενη σύμβαση συνεργασίας στην τεχνολογία και στην έρευνα, τονίζοντας τα προβλήματα του λαθρεμπορίου.

– Θα επαναλάβουμε, όμως, πως υπάρχει ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη χώρα με σημαντικότερη τα Ελληνικά Πετρέλαια, που εξαγόρασαν την εταιρεία πετρελαίου της το 2002, ενώ σήμερα η εταιρεία διαθέτει σαράντα δύο πρατήρια υγρών καυσίμων, ναυτιλιακά και αεροπορικά καύσιμα, δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο, απασχολεί πεντακόσιους εργαζόμενους και έχει μεγάλη κοινωνική παρουσία. Επομένως, η σύμβαση απλά και μόνο ως υποστηρικτική των ΕΛΠΕ είναι ενδιαφέρουσα και δεν θα την καταψηφίσουμε -αν και με δεδομένο το μικρό μέγεθος της χώρας δεν πιστεύουμε πως μπορεί να μας βοηθήσει.

– Συνεχίζοντας με τη σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν, ψηφίστηκε στην Αθήνα το 2010 από το ΠΑΣΟΚ, δώδεκα χρόνια πριν από το δεύτερο κόμμα της καταστροφικής συγκυβέρνησης του 2012, μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ίδιο το ΔΝΤ.

– Η υποβολή της δε, σήμερα, είναι πρόκληση, αφού εταίρος είναι το Αζερμπαϊτζάν που δηλώνει σύμμαχος και αδελφός λαός των Τούρκων και ενώ υποστήριξε την Τουρκία στο θέμα των γεωτρήσεων στα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Εκτός αυτού, έχει υπογράψει πρόσφατα συμφωνία συνεργασίας για εξορύξεις στο κοίτασμα που έχει ανακοινώσει η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το χειρότερο είναι ότι πιθανολογείται από την Τουρκία πως το Αζερμπαϊτζάν θα αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο.

– Είναι δυνατόν, λοιπόν, να ψηφίσουμε μια συμφωνία με αυτή τη χώρα; Πόσω μάλλον, με έναν ηγέτη που χαρακτηρίζεται ως δικτάτορας από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μεταξύ άλλων και λόγω των αξιόπιστων εκλογών που διενέργησε. Ξεχάσαμε τι συνέβη με την Αρμενία;

– Γνωρίζουμε, βέβαια, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν λόγω του αγωγού TAP, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις απόψεις μας για τη χώρα, ούτε ο χαρακτηρισμός της ως αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας της Ευρώπης για τον οποίο την ευχαρίστησε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

– Θυμίζουμε δε, πως το 2013 η αζέρικη SOCAR υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατομμυρίων, η οποία, όμως, ακυρώθηκε το 2016. Τελικά η ΔΕΣΦΑ πουλήθηκε σε μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει, βέβαια, και ο όμιλος Κοπελούζου -ως συνήθως- έναντι 535 εκατομμυρίων ευρώ, όταν η λογιστική αξία του 100% της υπολογιζόταν στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα καθαρό ξεπούλημα, όπως άλλωστε πολλά άλλα στην Ελλάδα των μνημονίων και της οικονομικής κατοχής.

– Η Ελλάδα πάντως είναι μεταξύ άλλων μέλος του «rescEU», καθώς επίσης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ευρύτερες αρμοδιότητες έκτακτης ανάγκης, όπως η πανδημία. Οπότε δεν χρειάζεται επιπλέον συμβάσεις. Δεν είναι απαραίτητες. Σοβαρότητα από τις κυβερνήσεις της χρειάζεται, αφού καμία σύμβαση δεν απέτρεψε τις πρόσφατες πυρκαγιές που έκαψαν σχεδόν τη μισή Ελλάδα, ακόμη και περιοχές της Αττικής.

-Στην Επιτροπή αναφερθήκαμε σε ορισμένα άρθρα της Σύμβασης και θέσαμε ερωτήματα, χωρίς ούτε εδώ να πάρουμε απαντήσεις. Πρόκειται για άγνοια, για κυβερνητική αλαζονεία, για αδιαφορία; Πώς είναι δυνατόν, όμως, να είναι αλαζονική μια αποτυχημένη κυβέρνηση που προκάλεσε τόσες καταστροφές στη χώρα μας; Πραγματικά δυστυχώς δεν μπορούμε να το καταλάβουμε.

– Ειλικρινά δεν βλέπουμε το νόημα της συζήτησης τέτοιων συμβάσεων από μια χώρα όπως η Ελλάδα, πρωταθλήτρια δημοσίου χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρίτο τρίμηνο του 2021, με το χρέος της στα 388,34 δισεκατομμύρια.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 23/02/2022
Επόμενο άρθροΓιώργος Κομνηνός – Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Άγιο Πολύκαρπο Μενεμένης