Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 23/03/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 23/03/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς – Πρόγραμμα συνεισφοράς Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης του κεφαλαίου Α΄ του μέρους δευτέρου του τρίτου βιβλίου του ν. 4738/2020 – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2020/1151 και (ΕΕ) 2021/1159, νέος μειωμένος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί στην ουσία μια ακόμη μνημονιακή νομοθετική πράξη, αφού εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που αναγράφονται στη δέκατη Τρίτη αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας, όπως ονομάζονται τώρα οι θεσμοί ή η τρόικα προηγουμένως.

– Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έχει καταδικαστεί μόνο η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καμία άλλη χώρα.

– Όσον αφορά τώρα την αναβάθμιση της αξιολόγησής μας από την μικρότερη καναδική DBRS για την οποία θριαμβολογεί η Κυβέρνηση, συνεχίζουμε να μην έχουμε επενδυτική βαθμίδα, επίσης ως η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός αυτού η DBRS υποβάθμισε σε σταθερές από θετικές τις προοπτικές της οικονομίας μας, ενώ η «Moody’s» που σίγησε ξανά, μας θεωρεί σκουπίδια, κατατάσσοντας μας ακόμη τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική.

– Μόνο ένας ανόητος, θα μπορούσε να χαρεί με όλες αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες δυστυχώς μας αξίζουν, επειδή σπαταλήσαμε 44 δισεκατομμύρια ευρώ για το λάθος των «lock downs», όχι για την πανδημία, αυξάνοντας ανάλογα το δημόσιο χρέος μας, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στήριξης της οικονομίας, αφού έχει προηγηθεί ένας πρωτοφανής δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Φάνηκε άλλωστε από τα μόλις 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Κυβέρνηση από την υπερβολική φορολόγηση του ΦΠΑ στις υψηλότερες τιμές, από μια ακόμη ληστεία των Ελλήνων.

– Ποιος αλήθεια θα πληρώσει αυτά τα 44 δισεκατομμύρια; Προφανώς η μεσαία τάξη, που δήθεν η Κυβέρνηση μειώνει τους φόρους της με δανεικά. Γίνεται οικονομική πολιτική με δανεικά από μια υπερχρεωμένη και ζημιογόνα χώρα;

– Είναι δυνατόν ένα κράτος να μειώνει τους φόρους και να αυξάνει παράλληλα τις δαπάνες με δανεικά, πόσο μάλλον όταν παράγει δίδυμα ελλείμματα και δίδυμα χρέη, σαν να μην υπάρχει αύριο, αντί πλούτο και ευημερία για τους πολίτες του;

– Είναι άδικος φόρος ο ΕΝΦΙΑ και θα έπρεπε ήδη να έχει καταργηθεί, σημειώνοντας πως η σπατάλη των 44 δισεκατομμυρίων μέσα σε δυο μόλις χρόνια ισοδυναμεί σχεδόν με 18 ΕΝΦΙΑ. ΕΝΦΙΑ για 18 χρόνια δηλαδή.

– Εκτός αυτού διαφημίζει τη μείωση του επίσης μνημονιακού ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης η οποία είναι μια ελάχιστη ελάφρυνση σε σχέση με τις υπέρογκες επιβαρύνσεις των αγροτών μας.

– Το ίδιο ισχύει με το ηλεκτρικό ρεύμα και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής όπου παρά τις υποσχέσεις δεν καλύπτει τελικά το σύνολο των αυξήσεων στους παραγωγούς ούτε στους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων. Ένας κλάδος της οικονομίας μας που θα μπορούσε να είναι πανίσχυρος, ο πρωτογενής τομέας, που όμως δυστυχώς ήταν ο μοναδικός στον οποίο μειώθηκαν οι επενδύσεις πέρυσι κατά 13,8% παρά τα μεγάλα λόγια της Κυβέρνησης ότι δήθεν τον στηρίζει.

– Το νομοσχέδιο δρομολογεί μια αλλαγή στη φορολογία της αλκοόλης αυξάνοντάς την, πλήττοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα και την επιχειρηματική δραστηριότητα στην απόσταξη καθώς επίσης στην εμπορία και στη λιανική.

– Το σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί με τη γνωστή μνημονιακή διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς καμία κοστολόγηση και χωρίς πραγματική συζήτηση έτσι ώστε να μη γίνει αντιληπτή η ανεπάρκεια των μέτρων και η εξαπάτηση των πολιτών.

– Η πλέον εξοργιστική και χαριστική πάντως ρύθμιση είναι αυτή του άρθρου 65 με την οποία μπορεί να παραχωρείται σε τουριστικά καταλύματα η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης χωρίς καν δημοπρασία.

– Ειδικά όσον αφορά τον μνημονιακό και δήθεν προσωρινό ΕΝΦΙΑ η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με το παρόν νομοσχέδιο μειώνεται κατά 360 εκατομμύρια ευρώ χωρίς όμως να δίνεται κανένα κόστος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

– Συνεχίζοντας με τους αγροτικούς φόρους υιοθετείται μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για πετρέλαιο που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία με το άρθρο 50 χωρίς όμως να καταργείται το πράσινο τέλος που επιβλήθηκε με την τροπολογία του κ. Χατζηδάκη και χωρίς να παρέχεται κόστος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

– Είναι αδύνατο να εμπιστευτεί κανείς, πια, αυτήν την Κυβέρνηση όσο καλοπροαίρετος ή αιθεροβάμονας κι αν είναι. Οπότε, όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα για την Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Διαρκής επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων 23/03/2022
Επόμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 23/03/2022