Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 24/03/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον Υπουργό που είναι εδώ εάν θα δοθούν τα 300 εκατομμύρια εντός του πρώτου τριμήνου, την προκαταβολή εννοούμε, όπως εγγράφατε στον προϋπολογισμό. Αυτά, δηλαδή, που θα δίνονταν το 2020 και στον προϋπολογισμό εγγράφηκαν στο 2021 θα δοθούν;
– Ο αντισυμβαλλόμενος του ελληνικού Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ, η «HELLINIKON GLOBAL», θυγατρική της «LAMDA», έχει έδρα το Λουξεμβούργο και κεφάλαιο 36.000 ευρώ, για μία επένδυση των 8 δισεκατομμυρίων. Εμείς θα ντρεπόμασταν να επιλέξουμε έναν τέτοιο αντισυμβαλλόμενο.
– Ο Υπουργός Μεταφορών μας κατηγόρησε χθες ως «κομμουνιστές», επειδή δεν συμφωνούμε με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μεταξύ άλλων στην κρατικοδίαιτη και παρασιτική εγχώρια επιχειρηματικότητα. Είπε δε το αμίμητο, όταν τον ρωτήσαμε πού ανήκει η Εγνατία που μας κόστισε 7 δισεκατομμύρια, που είναι κερδοφόρα και που θέλει να ξεπουλήσει, ότι δεν ανήκει ούτε στο Δημόσιο ούτε στο ΤΑΙΠΕΔ των ξένων, αλλά στον ελληνικό λαό, επειδή αυτός τη χρησιμοποιεί. Δεν ανέφερε, βέβαια, πως ο ελληνικός λαός πληρώνει διόδια.
– Ισχυρίστηκε πως δεν θα την ξεπουλήσει όπως το Ελληνικό με το παρόν νομοσχέδιο, αλλά θα τη δώσει ως παραχώρηση για σαράντα χρόνια και μετά θα μας επιστραφεί. Οπότε, εάν χρησιμοποιήσει κανείς την ίδια λογική για το PSI, με το οποίο η Νέα Δημοκρατία παραχώρησε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για ενενήντα εννέα χρόνια, δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού το 2111 θα μας επιστραφεί η Ελλάδα με το κλειδί στο χέρι.
– Όσον αφορά τώρα το σκάνδαλο με την Τράπεζα Πειραιώς για το οποίο έγινε συζήτηση, η αντιμετώπιση των μετόχων της είναι αρκετή για να μη μας πλησιάσει ποτέ κανένας σοβαρός ξένος επενδυτής, εάν προηγουμένως δεν μας δέσει χειροπόδαρα με σκανδαλώδεις συμβάσεις, όπως αυτή με την «ELDORADO GOLD» ή η σημερινή για το Ελληνικό.
– Το σχέδιο για την τράπεζα που έχει διαρρεύσει είναι προκλητικά όμοιο με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πρότειναν πριν ένα έτος οι τρεις μεγαλομέτοχοι. Τότε είχε απορριφθεί λόγω της μεγάλης προκύπτουσας ζημίας για το ΤΧΣ. Τι άλλαξε από τότε, ώστε να υφίσταται σήμερα περίπτωση να δεχθεί το ΤΧΣ την προτεινόμενη πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ζημία του;
– Η Κυβέρνηση τώρα φτάνει σε σημείο να κατηγορεί όσους δεν συμφωνούν με τις σκανδαλώδεις συμβάσεις της πως δεν θέλουν επενδύσεις, όταν ειδικά όσον αφορά εμάς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην ελεύθερη αγορά.






