Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 29/07/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29/07/2020, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις»

Δευτερολογία: 16:42

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Είμαστε περίεργοι για πόσο χρονικό διάστημα θα κρύβει η Κυβέρνηση τις τεράστιες αποτυχίες της στην οικονομία πίσω από τον COVID-19, σημειώνοντας πως όλοι οι οικονομικοί δείκτες της χώρας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

– Η εποχή μετά τον Σεπτέμβρη προβλέπεται εφιαλτική για την πλειοψηφία των ήδη εξαθλιωμένων Ελλήνων.

-Τέτοιου είδους λογιστικά νομοσχέδια είναι το λιγότερο που χρειάζεται η Ελλάδα, αφού επείγει όσο ποτέ μέχρι σήμερα η αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου, έτσι ώστε να πάψει να εξαρτάται η χώρα μας από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.

– Απαιτείται επειγόντως η στήριξη του πρωτογενούς μας τομέα, της μεταποίησης και της βιομηχανίας, ιδιαίτερα της αμυντικής.

– Όταν ο Υπουργός Οικονομικών δρομολογεί μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρηματιών που τα χρηματοδοτεί με το ΕΣΠΑ, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις να τα τοιχοκολλούν δεν μπορεί κανένας να είναι αισιόδοξος.

– Το προβεβλημένο πρόγραμμα «γέφυρα», είναι στην ουσία μια ακόμη εξοργιστική έμμεση στήριξη των τραπεζών με το άρθρο 79, που επιβάλλει στον οφειλέτη να εξυπηρετεί τις δόσεις του δανείου του στην τράπεζα για έξι, δώδεκα και δεκαοκτώ μήνες, μετά την εννεάμηνη επιδότησή του από το δημόσιο. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν οι τράπεζες για το διάστημα που δεν θα μπορούν να πουλήσουν τα κόκκινα δάνειά τους στους επενδυτές.

– Γίνεται προσπάθεια μετατροπής της Ελλάδας σε γηροκομείο της Ευρώπης, αφού αποσκοπεί στην προσέλκυση ξένων συνταξιούχων με ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις.

– Στο άρθρο 7 ζητήσαμε να μην αφορά το μέτρο μόνο τη στήριξη της πρώτης κατοικίας, αλλά και το ξεκίνημα μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ενώ είναι πιο σωστό να στηρίζεται η επιχειρηματικότητα, αντί της κτηματαγοράς, αφού το συγκεκριμένο μοντέλο κατέστρεψε την οικονομία μας. Θα έπρεπε να είχαμε μάθει πολλά από τα λάθη μας.

– Στο άρθρο 17 είναι απαράδεκτη η παροχή απεριόριστων εξουσιών στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής.

– Δεν πιστεύουμε πως η εφαρμογή του προγράμματος PEPS του ΟΟΣΑ και της ομάδας των G20 μπορεί να λύσει το πρόβλημα που έχει σχέση με τους φορολογικούς παραδείσους και με τα ειδικά καθεστώτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της Ολλανδίας που απομυζά φορολογικά τους πάντες.

– Με την ενσωμάτωση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγεται ένας μηχανισμός επίλυσης διασυνοριακών φορολογικών διαφορών εντός της Ένωσης. Το θέμα όμως είναι προς όφελος ποιου κράτους θα επιλύονται;

– Δεν έχουν σημασία οι στόχοι που τοποθετούν οι δανειστές, όσον αφορά το έλλειμμα όσο το ίδιο το έλλειμμα. Αυτό είναι το πρόβλημα, αφού αυξάνει το υπέρογκο δημόσιο χρέος μας. Κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε καν να το εξοφλήσουμε και θα οδηγηθούμε ξανά σε μία ακόμη επίσημη χρεοκοπία.

– Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως ένιωσε ευτυχής που η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη, αλλά η πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά την ύφεση. Δεν έλαβε όμως υπόψιν πως είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε πίσω μας μια ύφεση 25%, όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ίδιο χρονικό διάστημα αναπτύχθηκαν με 10%. Επομένως, η απόσταση μας μαζί τους είναι τεράστια.

– Όπως καταλαβαίνουμε έχετε εναποθέσει όλες τις ελπίδες σας στη χρηματιστηριακή, στην τραπεζική και στη δημοσιονομική ένωση της Ευρωζώνης, αφού έχετε καταστήσει την Ελλάδα πλέον περιοχή και όχι χώρα. Δυστυχώς, κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αφού οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες. Πολύ μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να διαλυθεί η Ευρωζώνη.

Προηγούμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 29/07/2020
Επόμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Ομιλία στη Βουλή 29/07/2020