Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 31/05/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 31/05/2022, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Ο μη προγραμματισμός της Κυβέρνησης φαίνεται καθαρά από τις παρατάσεις που ακούσαμε με την τροπολογία εκ μέρους του Υφυπουργού Παιδείας, όπου η μία έχει λήξει στις 31 Μαρτίου και η άλλη σήμερα. Δεν πρόκειται να έχει μέλλον η Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση.

– Το σημερινό νομοσχέδιο είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνικής φύσεως, ενώ κατατίθεται σε μία εποχή που υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, πολλές άλλες προτεραιότητες. Προτεραιότητες πολύ πιο σημαντικές εν πρώτοις όσον αφορά το βασικό αντικείμενο του συγκεκριμένου Υπουργείου, την ασφάλεια του πολίτη. Αρκεί εδώ να αναφέρει κανείς όλα όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν στα πανεπιστήμια μας, παρά τη νομοθεσία που ψήφισε σχετικά πρόσφατα η Κυβέρνηση, γεγονός που τεκμηριώνει ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα δεν υποφέρει από την έλλειψη νόμων, αλλά από την αδυναμία εφαρμογής τους, με ευθύνη των εκάστοτε ανεπαρκών κυβερνήσεων της.

– Η επίδοση εγγράφων ηλεκτρονικά είναι μεν ένα σημαντικό βήμα, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις όσον αφορά τους πολίτες κυρίως που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Επομένως, θεωρούμε πως η νομοθεσία δρομολογείται βιαστικά χωρίς σχέδιο και χωρίς προβλέψεις για όλες τις ομάδες των συμπολιτών μας με ενδεχόμενο αποτέλεσμα να πλήξει τη δικαιοσύνη αντί να την ενισχύσει.

– Όσον αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις δεν διαπιστώσαμε κάτι που θα μας ωθούσε να αντιμετωπίσουμε θετικά το σχέδιο νόμου συνολικά, γεγονός που είναι ασφαλώς αρνητικό για την Κυβέρνηση, όπως άλλωστε σχεδόν όλες οι άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειές της, δυστυχώς για τη χώρα μας.

– Απόλυτη νομοθετική προτεραιότητα πάντως για εμάς είναι η ίδρυση ενός συνταγματικού δικαστηρίου το οποίο θα εξετάζει τους νόμους προτού κατατεθούν, μεταξύ άλλων επειδή ψηφίζονται δυστυχώς και συνεχώς από τη Βουλή πλήθος αντισυνταγματικές διατάξεις τις οποίες καταγγέλλουμε μεν, αλλά απορρίπτονται πάντοτε από την κομματική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

– Είναι ντροπή άλλωστε να είμαστε μια από τις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη που δεν έχει συνταγματικό δικαστήριο, όταν διαθέτουν ακόμη και τα Σκόπια ή η Τουρκία παρά το αυταρχικό της καθεστώς.

– Από την πλευρά δε της οικονομίας η προτεραιότητά μας είναι ένας σωστός κρατικός ισολογισμός -το λέμε από την πρώτη μέρα που ήρθαμε στη Βουλή- έτσι ώστε να γνωρίζουμε την περιουσία που διαθέτουμε, εκτός από το τι χρωστάμε ως έθνος. Εκτός αυτού πρέπει να ανακληθεί άμεσα η μεταφορά ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας μας στο Υπερταμείο που ελέγχεται από τους ξένους, σύμφωνα άλλωστε και με το ΣτΕ, χωρίς καν εκτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που έχουμε μεταφέρει στο συγκεκριμένο Υπερταμείο.

– Μια ακόμη προτεραιότητά μας είναι η ενεργητική διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και των χρημάτων που μας έκλεψαν κυριολεκτικά οι Γερμανοί.

– Αλήθεια, εάν δεν διεκδικήσουμε αυτά που μας οφείλει η Γερμανία, εάν πετάξουμε από το παράθυρο τα λιγνιτικά μας αποθέματα αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν δεν εκμεταλλευτούμε τα ενεργειακά μας αποθέματα που μόνο στην περιοχή νότια της Κρήτης υπολογίστηκαν από την Deutsche Bank στα 437 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς επίσης εάν ξεπουλήσουμε τα δημόσια περιουσιακά μας στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ από το 2010 έναντι μόλις 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή ξεπουλάμε 300 δισεκατομμύρια μόλις για 11 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, πώς είναι δυνατόν να τα καταφέρουμε;

– Πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβουμε. Όχι όμως όταν η Κυβέρνηση σπαταλάει 43 δισεκατομμύρια ευρώ, όχι για την πανδημία, αλλά για τα αχρείαστα lockdowns, δίνοντας μόλις 183 εκατομμύρια ευρώ στον πρωτογενή τομέα. Δηλαδή 43 δισεκατομμύρια για την πανδημία και 180 για τα lockdowns, ενώ μόλις 183 εκατομμύρια ευρώ στον πρωτογενή τομέα.

– Πώς είναι δυνατόν να θριαμβολογεί η Κυβέρνηση όταν το δημόσιο χρέος μας αυξήθηκε ξανά στα 394 δισεκατομμύρια ευρώ στις 31/3/2022, ενώ η μεσοσταθμική του διάρκεια μειώνεται συνεχώς από το 2019, όπως θα καταθέσουμε στα Πρακτικά; Συνεχώς μειώνεται η μεσοσταθμική του διάρκεια, επειδή ακριβώς δανειζόμαστε όλο και περισσότερο.

– Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι πλουσιότερη από την Ιρλανδία από πολλές διαφορετικές πλευρές με μεγαλύτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε πολλούς κλάδους θα μπορούσε ασφαλώς να τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ενώ υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν λύσεις, τις οποίες έχουμε περιγράψει πολλές φορές, ενώ αναφέρονται στο πρόγραμμά μας των πεντακοσίων σελίδων, το πρόγραμμα της Ελληνικής Λύσης.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Εκτός λειτουργίας ο χώρος στάθμευσης του ΗΣΑΠ στον Ταύρο 4 χρόνια μετά την καθίζηση
Επόμενο άρθροΘέμα: Τί συμβαίνει με τα Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών