Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 20/11/2019 επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Oι πολίτες παρουσιάζουν μία εχθρότητα απέναντι στο κράτος, κάτι που αποτελεί πηγή προβλημάτων και δυσλειτουργιών.

– Το αίτιο της εχθρότητας των πολιτών είναι η αλαζονεία και αυθαιρεσία της εξουσίας, δηλητηριάζοντας τον κοινωνικό βίο.

– Έγινε πρόταση για την εισαγωγή του θεσμού της ανάκλησης για βουλευτές.

– Το αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα που δημιούργησε την παγκοσμιοποίηση έγινε πλέον όργανο στα χέρια της, εναντίον της συντηρητικής πλειοψηφίας των πολιτών των πλανήτη.

– Οι εξουσίες πηγάζουν από του πολίτες όμως στην Ελλάδα δεν τις ασκούν οι πολίτες. Για το λόγο αυτό παρουσιάστηκαν παραδείγματα από Συντάγματα άλλων χωρών, που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ασκούν πολιτική εξουσία οι πολίτες.

– Έγινε πρόταση για διαφορετική και βελτιωμένη διατύπωση του άρθρου για τις Διεθνείς Συνθήκες με την χρήση δημοψηφίσματος.

– Έγινε πρόταση για διαφορετική και βελτιωμένη διατύπωση του άρθρου για τα δημοψηφίσματα με ενσωμάτωση στοιχείων άμεσης δημοκρατίας

– Έγινε πρόταση για διαφορετική και βελτιωμένη διατύπωση του άρθρου σχετικά με την εισαγωγή θεσμών άμεσης δημοκρατίας και λήψεως αποφάσεων από τους πολίτες.

– Έγινε πρόταση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από του πολίτες

– Έγινε πρόταση για θεσμοθέτηση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτών και υπουργών.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Αναθεώρηση Συντάγματος
Επόμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Αναθεώρηση Συντάγματος