Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 02/04/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Κύρωση α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού” (Α΄ 42), β) της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του” (Α΄ 55) και γ) της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19” (Α΄ 64)».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Θεωρώ πως δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά οι στατιστικές, δηλαδή άλλοτε τρίμηνα και άλλοτε εξάμηνα, κατά το δοκούν.
– Η σημερινή κρίση φαίνεται ότι μπορεί να εξελιχθεί όπως η κρίση του 2008 και του 2001 μαζί.
– Φαίνεται πως η Κυβέρνηση πιστεύει ότι γνωρίζει τα πάντα πολύ καλύτερα, οπότε είναι άχρηστη η συμβολή των άλλων κομμάτων.
– Θέλουμε να υπάρξει συναίνεση όλων των κομμάτων υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να υπάρξει συναίνεση.
– Διαπιστώσαμε στην ΠΝΠ πολλές απευθείας αναθέσεις, ευχόμενοι να μην πρόκειται για τακτοποιήσεις δικών της, της Κυβέρνησης δηλαδή, ατόμων ή οτιδήποτε άλλο.
– Ρωτήσαμε για τα 11 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για ενημέρωση, όταν είναι δωρεάν η μετάδοση τέτοιων διαφημίσεων, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο, που θα είναι καλό να διερευνηθεί από τώρα.
– Διαμαρτυρηθήκαμε ξανά για το σύνηθες φαινόμενο της μη εκτίμησης ορισμένων δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
– Με τη λήψη τώρα των μέτρων, η διαδικασία μόλυνσης θα καθυστερήσει, δηλαδή θα μολύνονται λιγότεροι αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι θα κερδηθεί χρόνος, που όμως πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά από τα κράτη.
– Η λήψη οικονομικών μέτρων για μία τέτοια κρίση προσφοράς και ζήτησης μαζί, πρέπει να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον ενός έτους, για να μην καταστραφεί ολοσχερώς η οικονομίας μας.
– Η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά σε μία Ευρώπη που μόνο κατ’ επίφαση είναι ενωμένη, αφού έχει διαφορετικά συστήματα υγείας και η κάθε χώρα ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό της.
– Οι λύσεις που προτείνει η Γερμανία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Ιταλών που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν οφείλεται στην ίδια, αλλά στην πανδημία.
– Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η λύση που απαιτείται πολλά χρόνια τώρα είναι είτε η πραγματική ενοποίησή της είτε η διάλυσή της, αφού καμία νομισματική ζώνη δεν είναι σε θέση να επιβιώσει χωρίς δημοσιονομική, τραπεζική και ασφαλιστική ένωση.
– Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μία εκτίμηση της Κυβέρνησης, όσον αφορά την ανεργία και το ΑΕΠ με ανώτατα και κατώτατα όρια για έναν, δύο και τρεις μήνες.