Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 02/04/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 02/04/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Κύρωση α) της από 25.2.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού” (Α΄ 42), β) της από 11.3.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του” (Α΄ 55) και γ) της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19” (Α΄ 64)».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Θεωρώ πως δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά οι στατιστικές, δηλαδή άλλοτε τρίμηνα και άλλοτε εξάμηνα, κατά το δοκούν.

– Η σημερινή κρίση φαίνεται ότι μπορεί να εξελιχθεί όπως η κρίση του 2008 και του 2001 μαζί.

– Φαίνεται πως η Κυβέρνηση πιστεύει ότι γνωρίζει τα πάντα πολύ καλύτερα, οπότε είναι άχρηστη η συμβολή των άλλων κομμάτων.

– Θέλουμε να υπάρξει συναίνεση όλων των κομμάτων υπό τις παρούσες συνθήκες και πρέπει να υπάρξει συναίνεση.

– Διαπιστώσαμε στην ΠΝΠ πολλές απευθείας αναθέσεις, ευχόμενοι να μην πρόκειται για τακτοποιήσεις δικών της, της Κυβέρνησης δηλαδή, ατόμων ή οτιδήποτε άλλο.

– Ρωτήσαμε για τα 11 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για ενημέρωση, όταν είναι δωρεάν η μετάδοση τέτοιων διαφημίσεων, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο σκάνδαλο, που θα είναι καλό να διερευνηθεί από τώρα.

– Διαμαρτυρηθήκαμε ξανά για το σύνηθες φαινόμενο της μη εκτίμησης ορισμένων δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

– Με τη λήψη τώρα των μέτρων, η διαδικασία μόλυνσης θα καθυστερήσει, δηλαδή θα μολύνονται λιγότεροι αλλά σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι θα κερδηθεί χρόνος, που όμως πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά από τα κράτη.

– Η λήψη οικονομικών μέτρων για μία τέτοια κρίση προσφοράς και ζήτησης μαζί, πρέπει να έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τουλάχιστον ενός έτους, για να μην καταστραφεί ολοσχερώς η οικονομίας μας.

– Η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί διαφορετικά σε μία Ευρώπη που μόνο κατ’ επίφαση είναι ενωμένη, αφού έχει διαφορετικά συστήματα υγείας και η κάθε χώρα ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό της.

– Οι λύσεις που προτείνει η Γερμανία προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Ιταλών που υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν οφείλεται στην ίδια, αλλά στην πανδημία.

– Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, η λύση που απαιτείται πολλά χρόνια τώρα είναι είτε η πραγματική ενοποίησή της είτε η διάλυσή της, αφού καμία νομισματική ζώνη δεν είναι σε θέση να επιβιώσει χωρίς δημοσιονομική, τραπεζική και ασφαλιστική ένωση.

– Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μία εκτίμηση της Κυβέρνησης, όσον αφορά την ανεργία και το ΑΕΠ με ανώτατα και κατώτατα όρια για έναν, δύο και τρεις μήνες.

Προηγούμενο άρθροAΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Επόμενο άρθροΚώστας Χήτας – Ολομέλεια 02/04/2020