Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 03/03/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 03/03/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Εν προκειμένω, ευχαρίστως να βοηθήσουμε, όπως μπορούμε, όποιον χτυπάει την πόρτα του σπιτιού μας και μας το ζητάει, όχι όμως αυτούς που θέλουν να μπουν κρυφά από το παράθυρο, σπάζοντας τα τζάμια και εξυπηρετώντας την Τουρκία, που θέλει να μας μετατρέψει σε δορυφόρο της, να μας σύρει εκβιαστικά στη Χάγη και να μας πάρει το μισό Αιγαίο μαζί με τα νησιά μας.

– Έχουμε αναφερθεί στην επίκληση του άρθρου 78 του Μάαστριχ για την κήρυξη της χώρας μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

– Αυτοί που συλλαμβάνονται στα σύνορα στον Έβρο, εξ όσων γνωρίζουμε οδηγούνται στα κρατητήρια. Γιατί όμως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο με τα νησιά;

– Σχετικά με την ΚΑΠ, υπάρχει ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού, αφού διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σωστά ο αγροτικός κλάδος.

– Ο πλανήτης έχει εισέλθει σε μία εντελώς καινούργια αγροτική εποχή.

– Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα, παρά τα λάθη του παρελθόντος, έχει τεράστιες προοπτικές κερδοφόρων επενδύσεων και ανάπτυξης.

– Το πλησιέστερο στην Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση είναι το Ισραήλ.

– Είναι απαράδεκτο να διαθέτει η Ελλάδα μόλις τριάντα χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπίων, όταν μόνο η Αλμερία στην Ισπανία διαθέτει εξακόσιες χιλιάδες στρέμματα.

– Το νομοσχέδιο πιστεύουμε ότι έρχεται προς ψήφιση επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα αγροτική πολιτική ευνοεί την ενίσχυση των συνεταιρισμών.

– Έγινε η διαπίστωση ότι η συνεταιριστική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένη, με αποτέλεσμα να θεσπίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα πολλοί και διαφορετικοί νόμοι για τους διάφορους τύπους των συνεταιρισμών.

– Η θέση και η επιδίωξή μας πρέπει να είναι η ενοποίηση και η απλοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα, με την ταυτόχρονη ανάδειξη των ονομάτων τους ως brand name και όχι η συνέχιση του κατακερματισμού της και των συνεχών μεταβολών της.

– Οι στατιστικές τεκμηριώνουν πως οι συνεταιρισμοί έχουν καλύτερες αποδόσεις από τις ανεξάρτητες εκμεταλλεύσεις, αλλά χαμηλότερες από αυτές των εταιρειών.

– Η συνεργατικότητα έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά στην Ελλάδα. Παντού στη χώρα μας έχουμε πρόβλημα συνεργασίας, τόσο στην πολιτική όσο και σε όλους τους υπόλοιπους φορείς. Εάν δεν λύσουμε το συγκεκριμένο θέμα, μέλλον δεν πρόκειται να έχει η Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Αποπεράτωση Γυμναστηρίου του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Κατερίνης”
Επόμενο άρθροΘέμα: “Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Πέλεκα-Κατερίνης”