Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 11/06/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 10/06/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγειας: «Κύρωση της από 21.5.2020 τροποποίησης της από 3.6.2019 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το έργο V της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, που κυρώθηκε με τον ν. 4564/2018 (Α΄ 170) και άλλες διατάξεις για την αεροδιακομιδή ασθενών».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζει ελλείψεις στην αεροδιακομιδή τα τελευταία χρόνια, όπως σε πολλούς άλλους τομείς. Έχει στην κυριότητά του τρία ελικόπτερα AB109 POWER που βρίσκονται καθηλωμένα για πέντε χρόνια στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ για λόγους συντήρησης. Το ελληνικό δημόσιο δεν ενδιαφέρθηκε να τα αξιοποιήσει και να τα αναβαθμίσει, ποτέ μέχρι σήμερα.

– Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας ήταν να χρησιμοποιούνται τα υπόλοιπα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας για λόγους αεροδιακομιδής, με απαγορευτικά κόστη πτήσεων και συντηρήσεων.

– Η σημερινή σύμβαση είναι με ένα Ίδρυμα που υπαγορεύει τους όρους χρήσης της δωρεάς του, με αδιευκρίνιστο κόστος λειτουργίας. – Προτείνουμε να συσταθεί επιτέλους και να λειτουργήσει ο Ενιαίος Εθνικός Φορέας Προστασίας του Πολίτη.

– Προτείνουμε να ενταχθεί το θέμα των αεροδιακομιδών στο στρατηγικό σχεδιασμό για τον τουρισμό, τα νοσοκομεία ανά την επικράτεια, καθώς και τα hot spots στα νησιά.

– Με το υποάρθρο 2 της Σύμβασης, το Ίδρυμα Νιάρχος υπαγορεύει τη λειτουργία και τη συντήρηση των αεροσκαφών με έξοδα του δημοσίου για τουλάχιστον πέντε έτη.

– Στο παράρτημα δε που αφορά τη συντήρηση των δύο αεροπλάνων και των δύο ελικοπτέρων δεν αναφέρεται ως φορέας συντήρησης η ΕΑΒ.

– Η νέα κρατική αεροπορική που δημιουργείται, η AIR ΕΚΑΒ, με τέσσερα έως οκτώ αεροσκάφη και προσωπικό Πολεμικής Αεροπορίας, θα έχει τον ίδιο στόλο περίπου με την πάλαι ποτέ Ολυμπιακή.

– Τι θα κάνουμε με αυτά τα Ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα σε φορολογικούς παραδείσους και ενώ δεν υπόκεινται σε κρατικό έλεγχο μας υπαγορεύουν αυστηρούς όρους συνεργασίας;

– Η AEGEAN, η οποία ενώ ζητάει τη στήριξη του δημοσίου, επενδύει σε μια ρουμανική αεροπορική εταιρεία. Είναι σαφές πως το δημόσιο δεν πρέπει να δώσει καθόλου χρήματα, χωρίς τουλάχιστον τη μετοχική συμμετοχή του.

– Θεωρούμε απαραίτητη την παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων διευκολύνσεων και ρυθμίσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

– Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τις υψηλότερες προμήθειες και το ακριβότερο επιτόκιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις θηριώδεις χρεώσεις στις τηλεπικοινωνίες, αφού έτσι στραγγαλίζεται η οικονομία μας.

Προηγούμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Σ/Ν Υπ. Πολιτισμού 11/06/2020
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 11/06/2020