Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 14/05/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14/05/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Με το συγκεκριμένο «Green Deal» η Ευρώπη θα παραμείνει εξαρτημένη από τη Ρωσία, μέσω όμως του γερμανοτουρκικού άξονα μεταφοράς.

– Η Ελλάδα με τη στρατηγική αυτοτέλεια όσον αφορά τουλάχιστον την ηλεκτροδότησή της άνω του 80%, που καλυπτόταν στο μεγαλύτερο ποσοστό της από λιγνίτη, θα καταλήξει να είναι πλήρως ενεργειακά εξαρτημένη. Δυστυχώς, παραμελήθηκαν τα υδροηλεκτρικά, ενώ η ΔΕΗ, που ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εμποδίστηκε στη συνέχεια προφανώς από τις τότε κυβερνήσεις.

– Ανατολικά της Κρήτης, μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, νοτίως του Καστελόριζου βρίσκεται το μεγάλο κοίτασμα του «Ηροδότου», ενώ επίσης μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο στην περιοχή μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

– Η μεγαλύτερη επιφύλαξή μας είναι η μη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς επίσης της Ελλάδας και της Λιβύης, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά επισφαλή μία τέτοια επένδυση.

– Δεν φαίνεται πουθενά τι θα κερδίζει η Ελλάδα από το φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται από τον αγωγό.

– Δημιουργείται η εντύπωση πως πρόκειται μάλλον για μία αμυντική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, παρά για ένα οικονομικό εγχείρημα με κριτήρια το κόστος κατασκευής του αγωγού.

– Η προσφορά του στις προσπάθειες ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι εντελώς αμελητέα. Τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα του EastMed θα καλύπτουν μόλις το 2% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

– Υποθέτουμε πως η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών στοχεύει κυρίως στην αμυντική τους συνεργασία απέναντι στην Τουρκία και έμμεσα βέβαια στη Ρωσία.

– Είναι σαφές πως αφενός μεν ο αγωγός θα αργήσει να κατασκευαστεί, εάν υποθέσουμε πως τελικά θα συμβεί κάτι τέτοιο, αφετέρου το Ισραήλ δεν πρόκειται να στηρίξει την Ελλάδα σε τυχόν σύγκρουσή της με την Τουρκία. Οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο υπεγράφη τόσο βιαστικά η Συμφωνία, καθώς επίσης γιατί θριαμβολογεί η Κυβέρνηση.

Προηγούμενο άρθροΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Επόμενο άρθροΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ παρούσα στην Κομοτηνή για την επέτειο των 100 ετών από την απελευθέρωση της Θράκης