Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14/11/2019, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών “Κύρωση διαφόρων Π.Ν.Π.”
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Το υποβληθέν νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό, κατακερματισμένο χωρίς συνοχή και χωρίς ενιαία δομή. Επιπλέον, διαπραγματεύεται θέματα τριών διαφορετικών υπουργείων.
– Με τη συρραφή διαφορετικών άρθρων δημιουργείται σύγχυση στους βουλευτές, διότι υπάρχουν μεν θετικά για την χώρα άρθρα, αλλά και αρνητικά. Ως αποτέλεσμα, οι βουλευτές δεν γνωρίζουν πως πρέπει να ψηφίσουν.
– Η κατάργηση των ΝΟΜΕ κρίνεται θετική, αλλά η μεταβολή στον ορισμό διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι αρνητική.
– Οι παρατάσεις που προβλέπονται για διάφορα ζητήματα είναι μεν θετικές, αλλά είναι φωτογραφικές ρυθμίσεις (π.χ. θέματα ηλεκτρικής ενέργειας).
– Ακόμη και τώρα θα μπορούσε η κυβέρνηση να καταργήσει την ρήτρα εκπομπής ρύπων προς όφελος της ΔΕΗ από τη στιγμή που και άλλες γειτονικές χώρες δεν την έχουν υπογράψει.
– Ενώ τέθηκαν ερωτήματα στον υπουργό ενέργειας κ. Χατζηδάκη στη συνεδρίαση της επιτροπής, ουδέποτε τις απάντησε εγκαταλείποντας την αίθουσα.
– Ενώ οι δανειστές μας είχαν επιβάλει τα ΝΟΜΕ, υπήρξε αποδοχή για την κατάργησή τους. Γιατί;
– Είναι πιθανή η ύπαρξη παραχώρησης ανταλλαγμάτων για την κατάργηση των ΝΟΜΕ έναντι της πώλησης του ΑΔΜΗΕ – ΔΕΗΔΕ (τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας).
– Δεν έγινε τελικά η δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΗ όπως είχε αναγγελθεί.
– Ακατανόητη η πρόωρη κατάργηση της χρήσης του λιγνίτη, τουλάχιστον 10 έτη νωρίτερα από τις άλλες χώρες.
– Υπάρχει ανάγκη για σωστή και ενδελεχή καταγραφή των ζημιών από την κατάρρευση της Thomas Cook για την αποφυγή τεχνητής διόγκωσης των ζημιών. Ορθή η πρόταση του ΣΕΤΕ για το θέμα των ανείσπρακτων τιμολογίων.
– Υπάρχει ανάγκη για αλλαγή και αναβάθμιση του τουριστικού μοντέλου στην Ελλάδα και απεξάρτησή του από εξωγενείς παράγοντες που παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.
– Σε περίπτωση που χώρα πουλήσει όλη τη δημόσια περιουσία της (ξεπουλήσει τα πάντα), οι πολίτες της θα συνεχίσουν να χρωστάνε 212 δις ευρώ.
– Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για το ειδικό αποθεματικό, από που θα προέλθει, πόσο θα είναι και τη δαπάνες θα καλύψει.
– Υπάρχει πιο οικονομικός τρόπος στήριξης των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια 1ης κατοικίας, ενώ έχουν ήδη δοθεί τεράστια ποσά για την στήριξη των τραπεζών από το κράτος.
– Το σχέδιο “Ηρακλής” για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν θα επιτύχει το σκοπό του.