Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 24/04/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού: «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».
Δευτερολογία: 18:15
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Η Κυβέρνηση υποτιμάει τις αρμόδιες επιτροπές και τη Βουλή αποφασίζοντας μόνη της κατά το δοκούν, προφανώς επειδή θεωρεί πως τα γνωρίζει όλα καλύτερα.
– Αν η Κυβέρνηση υπολογίσει την παροχή χρημάτων και όχι δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να αντικαταστήσει την απώλεια του ΑΕΠ με την κατανάλωση, πολύ φοβόμαστε πως θα απογοητευτεί.
– Μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε το αποτυχημένο επιχειρησιακό μοντέλο του φθηνού τουρισμού που απομυζείται από τις ξένες τουριστικές εταιρείες και πριν απ’ όλα από τη γερμανική «TUI».
– Αυτή η ευκαιρία πηγάζει από τη δυνατότητά μας να πουλήσουμε το 2020 υγειονομική ασφάλεια.
– Εμείς είμαστε επίσης υπέρ της διαφοροποίησης του τουριστικού μας μοντέλου μέσω νέων προϊόντων και της αύξησης της μέσης δαπάνης.
– Σχετικά με τις διατάξεις για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, τις ΠΟΤΑ, εμείς ως συνήθως αντιγράφουμε κάτι πολύ αργά, όταν έχει ήδη περάσει και όταν έχει αποτύχει.
– Να σημειώσουμε εδώ γενικά ότι η χιονοδρομία απειλείται από θερμότερους χειμώνες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οπότε ίσως να μην ενδείκνυται να αναπτύξουμε μορφές τουρισμού που θα έχουν στο μέλλον ανάγκη περαιτέρω υποστήριξης.
– Σχετικά με το glamping, έχουμε την άποψη πως δεν είναι κάτι μόνιμο, αλλά μια μόδα. Πρόκειται για μια πολύ μικρή αγορά, ενώ εναλλακτικά εμείς προτείναμε να προαχθεί η κατοίκηση σε ερημωμένα χωριά, έτσι ώστε να υπάρχει κίνηση σε συνδυασμό με τον αγροτουρισμό ή με τον οικολογικό τουρισμό.
– Το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποτελεί φορέα της Κεντρικής ή της Γενικής Κυβέρνησης. Ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται στο ΤΑΙΠΕΔ, θυγατρική του υπερταμείου το οποίο ανήκει σε ξένους, να ασκεί δημόσια εξουσία και να είναι αρχή σχεδιασμού για τουριστικούς λιμένες.
– Το πρόβλημα του σχεδίου νόμου έγκειται τόσο στα σημεία παραχώρησης και εκμετάλλευσης αιγιαλού, παραλίας και λοιπά, όσο και στην εκμετάλλευση των περιοχών NATURA. Οπότε πιθανότατα θα οδηγήσει σε νομικά ζητήματα λόγω σύγκρουσης με το ενωσιακό δίκαιο.
– Προκύπτουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας από το άρθρο 26, που δίνει επιπλέον εξουσίες διαχείρισης δημοσίου πλούτου στο ΤΑΙΠΕΔ και από το άρθρο 43 που περιορίζει την ίση μεταχείριση και ελευθερία των πολιτών, ως προς τις δυνατότητες απρόσκοπτης πρόσβασης σε αιγιαλούς, παραλίες, όχθες και παρόχθιες όχθες.
– Η οικονομία μας στηρίζεται μόνο σε δύο πυλώνες: στον τουρισμό και στη ναυτιλία, γενικότερα στις μεταφορές. Και οι δύο αυτοί τομείς μαζί με τις παράπλευρες ωφέλειες που έχει η οικονομία μας, είναι περίπου το 40% του ΑΕΠ.
– Και οι δύο τώρα αυτοί τομείς είναι δυστυχώς εντάσεως κεφαλαίου και προκυκλικοί.
– Η ΝΔ έχει πολλές φορές πει πως είναι φιλελεύθερη και όχι νεοφιλελεύθερη. Πουλάει όμως ό,τι έχει και δεν έχει η Ελλάδα σε ιδιώτες και δημιουργεί μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Άρα είναι ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερη.
– Το σημερινό αποτέλεσμα της Κυβέρνησης θα φανεί στο τέλος του χρόνου.