Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής στις 27/11/2019, του σχεδίου νόμου Υπουργείου Περιβάλλοντος και ενέργειας, “Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ”
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, υπογράφοντας δύο ενεργειακές συμβάσεις για το Αιγαίο στο ένα δέκατο σχεδόν της αξίας των αντίστοιχων για το Ιόνιο και με τη δημιουργία αγοράς παραγωγων στην ενέργεια, πού χρεοκόπησαν την Καλιφόρνια.
– Επίσης είναι επικίνδυνη επειδή ακολουθεί με μία μίζερη δουλοπρέπεια τις εντολές των δανειστών ακριβώς ως έχουν.
– Η σημερινή κυβέρνηση είναι επιπλέον υποχείριο των ξένων τεμαχίζοντας την ΔΕΠΑ για το ξεπούλημα της, παρά το ότι πρόκειται για μία ενεργειακή εταιρία με συνεχή ανοδική πορεία.
– Η κυβέρνηση δεν απάντησε σε ερωτήματα που τεθήκαν κατά την συζήτηση στις επιτροπές.
– Υπάρχουν αμφιβολίες για την αξιοκρατική πρόσληψη νέου προσωπικού στη ΔΕΗ εκτός ΑΣΕΠ. Το ίδιο ισχύει και για τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, που μάλλον αφορούν θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών
– Στα άρθρα που αφορούν τον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ, συνεχίζεται η τακτική της διάσπασης και του ξεπουλήματος, κάτι που απαξιώνει τις εταιρείες που παραμένουν στο δημόσιο έως ότου ξεπουληθούν και αυτές.
– Η Ελληνική Λύση είναι αντίθετη στο απαλλάσσεται η ΔΕΠΑ και οι κλάδοι που αποσχίζονται από τα έξοδα μετατροπής. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι ξένη επιχείρηση. Το δημόσιο χάνει τόσο τη συμμετοχή όσο και τα έξοδα της μετατροπής.
– Η Ελληνική Λύση είναι αντίθετη στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη.
– Γιατί αποκλείεται η ΔΕΔΗΕ από την εγκατάσταση φορτιστών (για ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα);
– Με τις σχετικές διατάξεις του νόμου δεν δίνονται κίνητρα για την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.