Βασίλης Βιλιάρδος – Σ/Ν “Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο”

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 05/12/2019, του σχεδίου νόμου Υπουργείου Οικονομικών, “Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο”.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Ερωτήθηκε η κυβέρνηση εάν συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόβλημα των μεγάλων εμπορικών πλεονασμάτων της Γερμανίας.

– Η χώρα μας απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με κυρώσεις λόγω του ότι δεν διεκδικήσαμε αποζημιώσεις για το σκάνδαλο ρύπων.

– Δεν απαντήθηκε το ερώτημα που τέθηκε στην κυβέρνηση, σχετικά με το εάν εφαρμόζονται σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με την ίδια διαδικασία που εφαρμόζονται και στην Ελλάδα.

– Επίσης δεν απαντήθηκε το ερώτημα που τέθηκε στην κυβέρνηση, σχετικά με το εάν έχει πάψει να μας χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό.

– Η θέση της Ελληνικής Λύσης είναι η πλήρης απαλλαγή από τη φορολογία των μητέρων με περισσότερα από τρία παιδιά.

– Η ανάγκη για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις τουλάχιστον στο 50%.

– Όσων αφορά τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν/σ, “Απαλλαγή φόρου υπεραξίας μετοχών εξωχώριων αλλοδαπών επιχειρήσεων”, πρόκειται για μια σκανδαλώδη εύνοια εξωχώριων offshore και ευρωπαϊκών εταιρειών, όσον αφορά την αποφυγή φορολογίας.

– Ο νόμος αυτός αποτελεί διευκόλυνση για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων με το σχέδιο «Ηρακλής», τα οποία αναμένεται να γίνουν ανάρπαστα από τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια με τον απαράδεκτο τρόπο που φαίνεται πως θα δρομολογηθούν.

– Με το άρθρο 53 ανοίγει η πόρτα σε κερδοσκοπικά κεφάλαια να αγοράσουν τα σπίτια των Ελλήνων, είτε μέσω πλειστηριασμών είτε με άλλους τρόπους, χωρίς να υπάρχει καν όφελος για το δημόσιο.

– Η θέση της Ελληνικής Λύσης είναι να προσφέρεται χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής, “flat tax”, οριζόντιος, για παράδειγμα στο 10% για επιστήμονες και στελέχη που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα, και να ισχύει για πέντε έτη.

– Η θέση της Ελληνικής Λύσης είναι τα έσοδα μείον έξοδα να αποτελούν το φορολογητέο εισόδημα.

– Η κυβέρνηση οδηγεί με τη σειρά της τη μεσαία τάξη που έχει απομείνει στο ικρίωμα, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις της προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά.

– Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα επιβαρύνονται υπέρμετρα με την υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων για το μεγαλύτερο μέρος των αγορών τους.

– Συζητήθηκε η διάταξη που αφορά την αναβάθμιση ακίνητων.

– Έγινε επισήμανση προς την κυβέρνηση όσων αφορά τη δραστηριότητα της Cosco και την ανάγκη για ελεγχό της, δίνοντάς ως αρνητικό παράδειγμα την δραστηριότητα της εταιρείας στη Νάπολη Ιταλίας.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Ένταξη ειδικής εξέτασης για τον καρκίνο του Προστάτη στον ΕΟΠΥY”
Επόμενο άρθροΘέμα: “Αυξήσεις κρουσμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης στο κέντρο της Κατερίνης από παράτυπους μετανάστες”