Βασίλης Βιλιάρδος – Σ/Ν Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου 26/03/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 26/03/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: «Κύρωση της από 10.2.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις επίταξης ακινήτων για την αποφυγή διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας” (Α’ 28) και της από 2.3.2020 Π.Ν.Π. “Αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου” (Α’ 45) και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε με διατάξεις που μετατρέπουν τον παράνομο και βίαιο εποικισμό των νησιών μας, στα πλαίσια του υβριδικού μεταναστευτικού πολέμου που μας έχει κηρύξει η Τουρκία, σε νόμιμο. Ούτε με την κατάλυση της ελεύθερης οικονομίας, με την επίταξη ακινήτων, ιδίως με την έωλη αιτιολογία της αποφυγής διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας.

– Ποιο είναι το νόημα της αναστολής της υποβολής αίτησης ασύλου για έναν μήνα, όταν ακόμα και Υπουργοί της Κυβέρνησης αναφέρονται σε μαζική εισβολή;

– Δεν καταλαβαίνουμε γιατί να επωμιστεί η Ελλάδα με ένα τέτοιο κόστος, στα 62 εκατομμύρια ευρώ περίπου με βάση τον σημερινό αριθμό μεταναστών, τον σχεδιασμό και τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, ενώ στα 203 εκατομμύρια ευρώ είναι με κριτήριο τις διαθέσιμες εκτάσεις.

– Αντίστοιχα, το κόστος λειτουργίας ετησίως το υπολογίσαμε μόνοι μας στα 55 εκατομμύρια και 200 εκατομμύρια αντίστοιχα.

– Ποιος θα πληρώσει, αλήθεια, όλο αυτό το κόστος που αναφέραμε, ειδικά σε μία εποχή που η Ελλάδα πλήττεται από την επιδημία του κορωνοϊού, που θα της κοστίσει τεράστια ποσά;

– Γενικότερα τώρα, στην ελληνική οικονομία είναι αδύνατο να προβεί κανείς σε προβλέψεις, όταν ολόκληρος ο πλανήτης πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, σε συνθήκες πανικού, ειδικά όταν δεν γνωρίζει κανείς το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η υγειονομική κρίση και το «κλείδωμα» των χωρών.

– Με δεδομένο πάντως, το ότι η Ελλάδα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, καθώς επίσης από τη ναυτιλία, η ύφεση θα είναι πιθανόν μεγαλύτερη ακόμη και από το 10%, παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις που ακούμε.

– Πρέπει να αυξηθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή ειδικά του πρωτογενούς τομέα.

– Μεγάλες είναι οι πιθανότητες να οδηγηθεί η Ελλάδα σε στασιμοπληθωρισμό, μία από τις σοβαρότερες οικονομικές ασθένειες.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους με αναπηρία (ΑμεΑ), λόγω κορωνοϊού”
Επόμενο άρθροΘέμα: “Μη χορήγηση άδειας στον ιατροδικαστή Κέρκυρας για νεκροψία προς διερεύνηση της αιτίας θανάτου πιθανού θύματος του Κορωνoϊού”