Βασίλης Βιλιάρδος – Σ/Ν Υπ. Προστασίας του Πολίτη 11/03/2020

23

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 11/03/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις”, εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2017/853 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Μαΐου 2017 για την τροποποίηση της Οδηγίας 91/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον έλεγχο της απόκτησης και της κατοχής όπλων και θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2403 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Το παρόν σχέδιο νόμου είναι ένα ακόμη από αυτά που προέρχονται από τα συρτάρια του ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα μας ή το όποιο άλλο κράτος-μέλος, δεν μπορεί να έχει άποψη για ότι αποφασίζουν οι επιτροπές των Βρυξελλών. Σε τι αποσκοπεί η νομοθεσία αυτή;

– Διαπιστώνεται ότι παρά την υιοθέτηση συγκεκριμένης νομοθεσίας και παρά την αστυνόμευση που έχει ενταθεί σε πρωτοφανή επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχίζονται.

– Τρομοκρατικές επιθέσεις εκδηλώνονται επίσης με παράνομα όπλα τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα. Επομένως, το μόνο που θα πετύχει η οδηγία είναι ο αφοπλισμός των νομοταγών πολιτών και όχι των τρομοκρατών.

– Το μόνο που είμαστε σε θέση να πούμε, είναι πως κάτι δεν πάει καλά στη χώρα μας, αφού η εγκληματικότητα αυξάνεται παρά το ότι διαθέτουμε τους περισσότερους αστυνομικούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Κύπρο.

– Εμείς ως Ελληνική Λύση υποστηρίζουμε τη δημιουργία εθνοφυλακής και πολιτοφυλακής.

– Σύμφωνα δε με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο τζίρος του λαθρεμπορίου το 2015 ήταν μεταξύ 250 εκατομμυρίων και 500 εκατομμυρίων ευρώ.

– Η ψήφιση του νόμου θα ήταν μία βεβιασμένη κίνηση, αφού δεν αφορά το σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν γνωρίζουμε εάν θα εφαρμοστεί από όλα.