Βασίλης Βιλιάρδος – Σ/Ν Υπουργείου Οικονομικών: “Κύρωση της Σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο”

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 11/02/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: “Κύρωση της Σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο”.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι δεν υπάρχει χρήση υδραργύρου στην ελληνική βιομηχανία χημικών. Εντούτοις, μετά από μια μικρή δική μας έρευνα, βρήκαμε περιπτώσεις εμφάνισης υδραργύρου στην Ελλάδα, κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

– Φαίνεται λοιπόν πως η “εντιμότατη” εταίρος μας (Γερμανία), δεν μας χρησιμοποιεί μόνο σαν «αποθήκη» μεταναστών, αλλά και επικίνδυνων αποβλήτων.

– Η κόκκινη λάσπη εκλύεται από το εργοστάσιο της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» οδηγούμενη στον Κορινθιακό Κόλπο, με σημαντικές επιπτώσεις στον θαλάσσιο πληθυσμό του.

– Θα έπρεπε να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ποσότητες υδραργύρου εκεί, εάν επηρεάζονται τα ψάρια ή αν έχει σχέση με την πρόσφατη έξαρση μεδουσών, εκτός βέβαια εάν ο «Όμιλος Επιχειρήσεων Μυτιληναίος» είναι στο απυρόβλητο.

– Τονίστηκε ξανά πόσο σημαντικοί είναι για την Ελλάδα οι κλάδοι της εξόρυξης, της μεταλλουργίας, αλλά και των χημικών, αφού η χώρα μας έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο.

– Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας είναι εθνικό κεφάλαιο, αλλά σε σημαντικό βαθμό αναξιοποίητος.

– Εκτιμάται ότι η αξία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδος είναι στα 2,4 δις ευρώ. Στην βόρεια-ανατολική Χαλκιδική βρίσκονται 160 τον. χρυσού, 2000 τον. Αργυρού, 1,5 εκ τον. Μολύβδου & Ψευδάργυρου και πάνω από 1 εκ. τον. Χαλκού.

– Η χώρα διαθέτει και Νικέλιο, περιζήτητο και σπάνιο υλικό για τη κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκίνητων.

– Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και η προσπάθεια ξεπουλήματος δεν είναι τυχαία και ακολουθεί της πορείας της Ολυμπιακής, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΔΕΗ.

– Τέθηκε το ερώτημα ότι μήπως θα πρέπει να διερευνηθούν με μεγαλύτερη προσοχή οι συνέπειες από τη Συνθήκη για τις βιομηχανίες της χώρας μας τώρα και στο μέλλον. Επιπλέον, τέθηκε το ερώτημα εάν υπάρχουν μετρήσεις για τυχόν ποσότητες μεθυλαργύρου στη θάλασσα.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Αμοιβές μελών ΔΣ του “Πράσινου Ταμείου””
Επόμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Σ/Ν Υπουργείου Οικονομικών “Κύρωση της Σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο” – Παρέμβαση