Βασίλης Βιλιάρδος – Το Brexit θα είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νέας δεκαετίας

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 17/01/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και επικεντρώνεται μόνο σε ένα μέρος των θεμάτων που θα προκύψουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Φαίνεται πως αποτελεί μια ενδιάμεση ρύθμιση αφού δεν αναφέρει τα μέτρα που θα ληφθούν μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στις 31/12/2020, ειδικά σε περίπτωση μη συμφωνίας.

– Φαίνεται πως δεν θεωρεί κανείς ότι θα καταστραφεί η Βρετανία από την έξοδό της, αλλά αντίθετα προσελκύει ακόμη περισσότερους Ευρωπαίους.

– Αυτό που οφείλει να μας απασχολεί είναι η κοινοτική χρηματοδότηση, αφού η έξοδος της Βρετανίας θα επηρεάσει τον κοινωνικό προϋπολογισμό, επειδή συνεισφέρει η Βρετανία σε καθαρό επίπεδο (εκτιμώμενα 10 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ μόνο στον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

– Το 9% των τουριστικών μας αφίξεων (ή το 11,9% των άμεσων εσόδων ύψους 16,1 δισεκατομμυρίων ευρώ) προέρχεται από την Μεγάλη Βρετανία, αφίξεις που ίσως επηρεαστούν από το Brexit και πρέπει να βρεθεί λύση.

– Όσον αφορά τις κεφαλαιακές ροές, εκτιμάται πως μετά τη κρίση και εως το 2014 διέφυγαν 10 έως 15 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα με προορισμό τη Βρετανία.

– Πρέπει να μας απασχολεί ο έλεγχος των προσφυγικών ροών, όπου φαίνεται πως θα γίνει πιο αυστηρό το πλαίσιο της Μεγάλης Βρετανίας, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

– Δεν επεξηγείται ποια είναι η σχέση της διάταξης για την ΑΑΔΕ με τις ρυθμίσεις για το Brexit.

– Δεν δίνεται ακριβής απάντηση σχετικά με τους Έλληνες που φοιτούν στα Βρετανικά πανεπιστήμια όσον αφορά το θέμα των διδάκτρων, όπου δεν γνωρίζουμε εάν θα παραμείνουν ως έχουν ή αν θα αλλάξουν.

– Μία από τις βασικότερες αιτίες για τις οποίες οι πολίτες ψήφισαν το Brexit είναι το ότι επιθυμούν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Η δεύτερη αιτία είναι η μετατροπή της Ευρώπης σε γερμανική, κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί όλους τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες. Η τρίτη αιτία είναι η πολιτική του μερκαντιλισμού που ασκεί η Γερμανία σε βάρος της Ευρώπης.

– Το Brexit θα είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νέας δεκαετίας, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

– Μη ξεχνάμε το ζήτημα των αποζημιώσεων από τη ζημία που υπέστη η Ελλάδα, οι ξενοδόχοι μας, από την Thomas Cook.

– Μη ξεχνάμε το ζήτημα Dieselgate.

– Μη ξεχνάμε τα περί διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ “ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ” ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ “ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ”
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Το Brexit, η Thomas Cook και το Dieselgate