ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Ελληνική Λύση

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, έλαβε απάντηση από την Επιτροπή για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της χώρας μας. Υπό την απειλή του νέου μεταναστευτικού κύματος και την εισβολή λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, η Κομισιόν συμφωνεί ότι τα τείχη στα εξωτερικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων των πλωτών, δεν αντιβαίνουν στο δίκαιο της Ένωσης. Από την άλλη υποστηρίζει ότι τα τείχη δεν πρέπει να εμποδίζουν «την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, για όσους ενδέχεται να χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Η Επίτροπος Μετανάστευσης Ύλβα Γιόχανσον συμφωνεί με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, ως προς την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά αντιφάσκει λέγοντας πως τα τείχη δεν μπορούν να ξεχωρίζουν τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, δυστυχώς στοχεύοντας περισσότερο σε «αποτελεσματικότερες και ταχύτερες διαδικασίες».

Σε συνέχεια της απάντησης της Σουηδής Επιτρόπου και υπό το πρίσμα επίσπευσης της διαδικασίας απονομής ασύλου, ο κ. Φράγκος επαναλαμβάνει μια θέση κοινής λογικής. Η Τουρκία αναγνωρίζεται ως ασφαλής χώρα, από την Επιτροπή και όλα των Κράτη Μέλη. Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθεί κάποιος να εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα από τη θάλασσα ή τα χερσαία σύνορα, όταν μπορεί να απευθυνθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή Πρεσβεία ή Προξενείο στην Τουρκία.

Με τη λύση αυτή, ο Εμμανουήλ Φράγκος στοχεύει να γλιτώσει τους λαθρομετανάστες από… άσκοπες περιπλανήσεις, επιτυγχάνοντας τη πλήρη σφράγιση των ελληνικών εξωτερικών συνόρων. Η θωράκιση του Έβρου και του Αιγαίου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, μπροστά στις διαρκείς απειλές.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε την απάντηση της Επιτρόπου κ. Ύλβα Γιόχανσον εδώ και την ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή εδώ.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Αξιοποίηση της έκτασης της πρώην Αμερικάνικης Βάσης, στην Εγκλουβή, της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ” ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ” ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ