ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ”

Ελληνική Λύση

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, έλαβε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε παρέμβασή του, για την προώθηση της Ελληνικής Γλώσσας στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε την ενίσχυση της διδασκαλίας των Ελληνικών στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η γλώσσα μας αποτελεί διαχρονικά τη βάση του ιστορικού και θρησκευτικού πολιτισμού της περιοχής και να δοθεί κατά προτεραιότητα στήριξη στα Ελληνικά στο πλαίσιο του “Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας” Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχεϊ (Olivér Várhelyi) απάντησε ότι η προώθηση της εκμάθησης των Ελληνικών στα Δυτικά Βαλκάνια γίνεται μέσα από τις δράσεις του Erasmus+. Επίσης η διδασκαλία Ελληνικών αποτελεί μια πρωτοβουλία, που μπορεί να αναλάβει απευθείας η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια και την οποία η ΕΕ θα στηρίξει μέσω της ένωσης των πολιτιστικών κέντρων EUNIC.

Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία της Ελλάδας, για την προβολή της “ήπιας ισχύος” της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, την ώρα που η Τουρκία διεισδύει πολιτιστικά μέσω των τουρκοσειρών της, δημιουργώντας βάση για την εμπορική και πολιτική διείσδυση. Η πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ αποσκοπεί στο να καταστεί σαφές ότι Αλβανία και Σκόπια οφείλουν πρωτίστως να σταματήσουν τον ανθελληνισμό τους και να σέβονται την Ελλάδα, αν θέλουν να ονειρεύονται την Ευρώπη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ