ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΔΑΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Ελληνική Λύση

ΠΕΜΠΤΗ 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΔΑΣΟΚΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης με μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης της γεωργοδασοκομίας στην Ελλάδα. Η βιώσιμη εκμετάλλευση των δασών θα μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση για νέες γεωργικές πρακτικές με καλλιέργειες και καινοτόμα μεταποιητική τεχνολογία, αυξάνοντας παράλληλα το αγροτικό εισόδημα. Επίσης η γεωργοδασοκομία θα μπορούσε να είναι η απάντηση στους προβληματικούς δασικούς χάρτες.

Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, απάντησε θετικά στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Εμμανουήλ Φράγκου και τόνισε ότι στο πλαίσιο των τροφο-δασών, η έννοια της γεωργοδασοκομίας είναι σημαντική. Τα νέα συστήματα χρήσης γης όπου τα δένδρα καλλιεργούνται σε συνδυασμό με τη γεωργία, παρέχουν πολλαπλά οφέλη, μεταξύ άλλων στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της βιοποικιλότητας.

Η απάντηση του Επιτρόπου επιβεβαιώνει την πρωτοβουλία του Εμμανουήλ Φράγκου για νέες δυνατότητες επιδοτήσεων και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος. Σύμφωνα με τον Επίτροπο η γεωργοδασοκομία συμβάλλει στην επίτευξη περιβαλλοντικών, κοινωνικών αλλά και οικονομικών στόχων. Παρέχεται στήριξη από την ΕΕ για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών και της γεωργοδασοκομίας, μεταξύ άλλων για τη φύτευση δένδρων πολλαπλών σκοπών (καρποί και ξυλεία).

Ο Επίτροπος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η δασοκομία και η γεωργοδασοκομία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει σειρά μέτρων που τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να συμπεριλάβουν στα οικεία προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο χρηματοδοτήσεων και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος. Ειδικά σε μια περίοδο που οι Έλληνες αγρότες βλέπουν να χάνουν την καλλιεργήσιμη γη, με τους αυθαίρετους και προβληματικούς δασικούς χάρτες, η προοπτική της γεωργοδασοκομίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε την απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι εδώ και την ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή εδώ.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κόνιτσας Ιωαννίνων
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ