ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ελληνική Λύση

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης έλαβε θετική απάντηση στην κοινή επιστολή του, προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρμενίας, κατόπιν πλείστων στοιχείων και καταγγελιών για ουσιαστική εξαφάνιση των μνημείων της χριστιανικής και αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς στις περιοχές όπου προωθήθηκαν οι αζερικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Τουρκίας. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη θετική, ξεκάθαρη δήλωση συμπαράστασης υπέρ των Αρμενίων, που βάλλονται πανταχόθεν από το Αζερμπαϊτζάν και από την Τουρκία του Ερντογάν.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζήτησε και πέτυχε την υπεύθυνη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον γειτονικό χριστιανικό λαό της Αρμενίας. Ειδικά για την Ελλάδα, η έμπρακτη υποστήριξη των Αρμενίων είναι και μια διαχρονική έκφραση τιμής και σεβασμού στην κοινή μας ιστορία. Οι μνήμες είναι ανεξίτηλες από τα δεινά των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής, της γενοκτονίας Αρμενίων και Ποντίων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δεσμεύεται εξ’ ονόματος της Επιτροπής να υποστηρίξει κάθε αποστολή της UNESCO, για μια πρώτη αξιολόγηση, επί του πεδίου, της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή όπου εισέβαλλαν τα αζερικά στρατεύματα τον περασμένο Οκτώβριο, όπως ορίζει η σχετική Σύμβαση της Χάγης (1954). Επίσης, η Κομισιόν προτίθεται να παρέχει υποστήριξη στη διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της μεταφοράς γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης.
Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε στον Ευρωβουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ την δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε μετά τη σύγκρουση, να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί η αρμενική πολιτιστική κληρονομιά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει την πλήρη υποστήριξη των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αποφάσεων του στο Μινσκ Group του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE). Ειδική αναφορά γίνεται στο ψήφισμα 2347 (2017) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναγνωρίζει ότι παράνομες επιθέσεις εναντίον ιστορικών μνημείων και κτιρίων αφιερωμένων σε θρησκεία, εκπαίδευση, τέχνη, επιστήμη ή φιλανθρωπικούς σκοπούς, μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου και οι δράστες τέτοιων επιθέσεων πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε την απαντητική επιστολή του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εδώ.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Μετατροπή του Πεντελικού Όρους σε χώρο αθλητισμού, πολιτισμού και ανάδειξης περιπατητικών διαδρομών
Επόμενο άρθροΘέμα: Κραυγή αγωνίας από του κατοίκους του Δήμου Ήλιδας για την ακαταλληλότητα του νερού