ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ “ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ”

Ελληνική Λύση

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΜΑΪΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ “ΑΥΣΤΗΡΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με στοχευμένες παρεμβάσεις προκάλεσε διεξοδικούς ελέγχους σε όλα τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα από την Τουρκία. Η Επιτροπή, δια της Κύπριας Επιτρόπου κας Στέλλας Κυριακίδου, δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τον ισχύοντα κανονισμό και να αξιολογήσει αν θα πρέπει να θεσπιστούν περαιτέρω μέτρα για ορισμένα οπωροκηπευτικά από την Τουρκία.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ έλαβε την έγγραφη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι επί του παρόντος, τα μανταρίνια, οι κλημεντίνες, τα wilkings και παρόμοια υβρίδια εσπεριδοειδών, τα πορτοκάλια, τα ρόδια και οι γλυκοπιπεριές από την Τουρκία υπόκεινται σε αυξημένους ελέγχους, ενώ τα αμπελόφυλλα από την Τουρκία υπόκεινται σε αυξημένους ελέγχους και ειδικούς όρους εισαγωγής, λόγω του κινδύνου που ενέχουν τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793.

Με ερώτηση ο Εμμανουήλ Φράγκος είχε καταγγείλει στην Κομισιόν ότι οι έλεγχοι των εισαγωγών γίνονται δειγματοληπτικά και ειδικά από την Τουρκία σε πολύ μικρό ποσοστό. Η σημερινή απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνει τις συντονισμένες παρεμβάσεις του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης. Σε συνεργασία με τους Έλληνες αγρότες και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να παρουσιαστούν στην Επιτροπή τα απαραίτητα στοιχεία για την αλλαγή στάσης απέναντι στις παράνομες και ανθυγιεινές τουρκικές εξαγωγές. Σύντομα θα υπάρξουν και νέες εξελίξεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε την απάντηση της Κύπριας Επιτρόπου κας Στέλλας Κυριακίδου εδώ και την ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή εδώ.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ “ΣΠΟΥΔΗ” ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ: “ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ – Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΟ – ΛΑΓΝΕΙΑ; ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ”