ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑμΕΑ

Ελληνική Λύση

ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑμΕΑ

Δύο σημαντικές τροπολογίες από τον Ευρωβουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκο Φραγκούλη, υπέρ των ΑμΕΑ υπερψηφίστηκαν συντριπτικά στην Επιτροπή Αναφορών. Με την υπερψήφιση της τροπολογίας για την επιβράβευση των προσβάσιμων σχολείων, στέλνεται ένα μήνυμα κατά της ιδρυματοποίησης των παιδιών με αναπηρίες. Όλα τα Κράτη-Μέλη καλούνται να φτιάξουν προσβάσιμα σχολεία, όπως άλλωστε δεσμεύονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών/Convention on the Rights of Persons with Disabilities (CRPD).

Επιπλέον υπερψηφίστηκε η πρόταση του Έλληνα Ευρωβουλευτή για την καθιέρωση ετήσιου εθνικού διαγωνισμού για τις προσβάσιμες πόλεις. Αυτό θα συμβάλλει στον υγιή ανταγωνισμό, μεταξύ των ελληνικών πόλεων για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας ατόμων με αναπηρίες, προβλήματα υγείας, ηλικιωμένων και οικογενειών με μικρά παιδιά.

Δυστυχώς το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα καταψήφισε την τροπολογία του Εμμανουήλ Φράγκου για την αντιμετώπιση δημιουργίας παράλληλων πολιτικών δομών για την αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ υπάρχει διευρυμένη μονάδα για την αναπηρία στη Γενική Διεύθυνση Εργασίας, η οποία μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω, αν υπάρχει ανάγκη, συγκροτήθηκε από το 2019 Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αναπηρία, ενώ ψηφίστηκε και η δημιουργία “σημείων επαφής για την αναπηρία”. Οι παράλληλες δομές δεν βοηθάνε τα ΑμΕΑ, αντιθέτως σπαταλούν τους πόρους για τα ΑμΕΑ.

Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος καταψήφισαν την τροπολογία, είτε διότι δεν την κατανόησαν, είτε για άλλους λόγους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΚώστας Χήτας – Ολομέλεια 15/07/2021
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ