ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 5,84 ΔΙΣ ΕΥΡΩ (2014 – 2020) ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Ελληνική Λύση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 5,84 ΔΙΣ ΕΥΡΩ (2014 – 2020) ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει σε έλεγχο και διευκρινίσεις, όσον αφορά στην απορρόφηση ευρωπαϊκών χρημάτων από την Ελλάδα. Βάσει των στοιχείων της Κομισιόν, αναφορικά με την εκταμίευση καθαρών πληρωμών ανά Κράτος Μέλος, κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα έχασε συνολικά 5,84 δις ευρώ. Η μη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, εξαιτίας της αδιαφορίας από τις Ελληνικές αρχές, ενέχει τεράστιες ευθύνες.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος με επείγουσα ερώτηση ζήτησε ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδικά για το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Κατόπιν της απάντησης της Επιτρόπου Συνοχής [E-005129/2020(ASW)](Δεκ.2021) στην ερώτηση μου E-005176/2020/rev.1, φαίνεται ότι η Ελλάδα στο κλείσιμο της προγραμματικής περιόδου είχε απορροφήσει λιγότερο από το 1/3 των παρεχόμενων κονδυλίων. Το ΕΓΤΑΑ μπορεί να στηρίζει επενδύσεις για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από πλημμύρες και πυρκαγιές, η έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 προέβλεπε μόλις 40 εκατ. ευρώ για την ανάληψη προληπτικών δράσεων, από τα οποία τελικά μόνο τα 6 εκατ. ευρώ είχαν διατεθεί σε εγκεκριμένα έργα, ως το Δεκέμβριο 2020.

Συγκεκριμένα, τα κονδύλια για έργα αντιμετώπισης πλημμυρών και πυρκαγιών στην Ελλάδα υπολογίζονται στα 390 εκατ. ευρώ. Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν. Δυστυχώς, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, οι ελληνικές κυβερνήσεις σπεύδουν μετά την καταστροφή, αδιαφορώντας ακόμα και για απλά μέτρα, όπως ο καθαρισμός φρεατίων.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ζητά σήμερα ευρεία ενημέρωση για την εξέλιξη της απορρόφησης στην έναρξη της νέας προγραμματικής για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα. Επίσης ζητά τη λίστα των έργων, που έχουν γίνει στην Ελλάδα και ιδίως στην Αττική, για αντιμετώπιση πλημμυρών και πυρκαγιών, μετά το 2014.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΑυτοψία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στο Αρκαλοχώρι Κρήτης
Επόμενο άρθροΘέμα: Δυσφορία πολιτών όχι μόνο εξ’αιτίας παράτυπων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις του “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ” αλλά και λόγω μή δανειοδότησης τους και ταυτόχρονου αποκλεισμού τους από το πρόγραμμα “Εξοικονομών κι Αυτονομώ”