ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ελληνική Λύση

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης με παρέμβασή του για τις αθρόες εισαγωγές τροφίμων, έλαβε την έγγραφη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση και την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ από τις εθνικές ελεγκτικές αρχές. Επίσης αναγνωρίζεται ο κίνδυνος να κατακλύσουν την ελληνική αγορά, ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα τουρκικά προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τη νομοθεσία στις εισαγωγές τροφίμων, κατόπιν σχετικής ερώτησης του Ευρωβουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Εμμανουήλ Φράγκου. Συγκεκριμένα ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, κάνει λόγο για αυξήσεις των επίσημων συνοριακών ελέγχων και ειδικούς όρους εισαγωγής όσον αφορά την υγεία ορισμένων οπωροκηπευτικών από ορισμένες τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. Η Επιτροπή διαβλέπει κίνδυνο πλημμύρας της ελληνικής αγοράς από φθηνά και μολυσμένα με παράνομα φυτοφάρμακα τουρκικά τρόφιμα, λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας.

Ο Επίτροπος Γεωργίας ενημέρωσε τον Έλληνα Ευρωβουλευτή ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ότι θα επικαιροποιήσει ακόμη και τη σχετική νομοθεσία. Για τους πλημμελείς ελέγχους στα σύνορα καταλόγισε την ευθύνη στην Ελληνική κυβέρνηση, για τα επικίνδυνα εισαγόμενα προϊόντα από Τουρκία και τρίτες χώρες. Σύμφωνα με το σύστημα RASFF, υπάρχουν περιπτώσεις τροφίμων με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία θα πρέπει να εντοπίζονται, να δεσμεύονται και να κατάσχονται από τους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε την απάντηση του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι εδώ και την ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή εδώ.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Απόδοση τιμών σε απογόνους του Ιάπωνα πλοιάρχου που διέσωσε πρόσφυγες της Σμύρνης το 1922
Επόμενο άρθροΘέμα: Τουρκόφρωνη προπαγάνδα μέσω της “ΕΡΤ 1”