ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Ελληνική Λύση

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, ζητάει ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις νέες καινοτόμες εφαρμογές της νευροεπιστήμης. Ήδη από το 2019, νευροεπιστήμονες κατάφεραν να “εμφυτεύσουν” εικόνες στον εγκέφαλο ποντικιών. Η εμφύτευση εικόνων στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι θέμα χρόνου.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος επισημαίνει στην Κομισιόν ότι η νευροτεχνολογία, εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση νόσων όπως η Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Κάποια συστήματα ποινικής δικαιοσύνης έχουν καταφέρει να φτιάξουν εφαρμογές “σάρωσης” του εγκεφάλου για να προβλέψουν την επανάληψη εγκληματικής δραστηριότητας από καταδίκους.

Όμως, σε νομοθετικό κενό, τίποτα δεν εμποδίζει επιχειρήσεις να την χρησιμοποιήσουν για μαζική χειραγώγηση των καταναλωτών. Επιστήμονες έχουν φτιάξει συστήματα μηχανικής μάθησης που μπορούν να εκμαιεύσουν πληροφορίες από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως τον κωδικό μιας τραπεζικής κάρτας.

Ήδη η αμερικανική αμυντική υπηρεσία αναπτύσσει τεχνολογία που τροποποιεί τις μνήμες. Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν ηγετική θέση στο χώρο της έρευνας στη νευροεπιστήμη, ενώ επιχειρήσεις όπως η Facebook και η Neuralink αναπτύσσουν σχετική δραστηριότητα.

Όπως τονίζει ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ , η προστασία του κοινού θα πρέπει να διασφαλιστεί από μια σειρά αρχών που να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων στις σκέψεις τους. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ενέκρινε μια δέσμη μη-δεσμευτικών κατευθυντήριων γραμμών στη νευροτεχνολογία και για την προάσπιση της “γνωστικής ελευθερίας”.

Με γνώμονα την πρόληψη και την προστασία των πολιτών, ο Εμμανουήλ Φράγκος προχωρά στα εξής ερωτήματα προς την Κομισιόν:
1. Καλύπτει το GDPR τη προστασία συναισθημάτων και σκέψεων;
2. Σχεδιάζει να συστήσει κάποια, ενδεχομένως διαρκή, Ομάδα Εργασίας για να εντοπίσει τις νέες προκλήσεις, ώστε να ετοιμάσει τις δέουσες προτάσεις για την κάλυψη των νομικών κενών;
3. Μέσα από ποιά προγράμματα προωθεί την ανάπτυξη σχετικής τεχνολογίας στην ΕΕ;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 27/09/2021
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ