ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ”

Ελληνική Λύση

ΔΕΥΤΕΡΑ 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναζητά τους λόγους υπανάπτυξης της ελληνικής μελισσοκομίας, αν και η χώρα μας διαθέτει ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες. Χαρακτηριστικά, η εγχώρια παραγωγή των 15 χιλιάδων τόνων κατ’ έτος δεν καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος επισημαίνει ότι η ελληνική παραγωγή, ειδικά την περίοδο 2013-2018, παρουσίασε την τρίτη μεγαλύτερη υποχώρηση εντός της ΕΕ, ενώ συνολικά ο ευρωπαϊκός μελισσοκομικός τομέας αναπτύχθηκε κατά 5,5%. Στην Ελλάδα περίπου το 80% όσων ασχολούνται με τη μελισσοκομία είναι γεωργοί και το υπόλοιπο 20% ετεροεπαγγελματίες, με περίπου 4.000 μελισσοκόμους να διατηρούν πάνω από 150 κυψέλες. Επιπλέον, το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα είναι 25% ακριβότερο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Επίσης ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι οι τεχνικές νοθείας μελιού μέσα από εξαιρετικό φιλτράρισμα, που χρησιμοποιούνται από τρίτες χώρες-παραγωγούς από τις οποίες εισάγει η ΕΕ, καθιστούν αδύνατη την αναγνώριση της προέλευσής του. Αυτό αποτελεί στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των Ευρωπαίων μελισσοκόμων.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και την ανάπτυξη νέων δράσεων για τους νέους αγρότες, απευθύνει τα εξής ερωτήματα προς την Κομισιόν:
1. Πώς προτίθεται να ενισχύσει τους Έλληνες και Ευρωπαίους μελισσοκόμους, ώστε το σύνολο της ζήτησης, και όχι μόνο το 60% που ισχύει σήμερα, να καλυφθεί από ευρωπαϊκό μέλι;
2. Σε τι ποσοστό τα ελληνικά μελισσοκομικά προγράμματα απορρόφησαν τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια για την περίοδο 2019-2021;
3. Προτίθεται να τροποποιήσει τους ισχύοντες κανόνες για την επισήμανση μελιού, που θεσπίστηκαν με τις οδηγίες 2014/63/ΕΕ και 2001/110/EK, ώστε να γίνεται ευκολότερα κατανοητή η προέλευση του μελιού, καθώς και το ποσοστό μείγματος μελιού ΕΕ και εκτός ΕΕ;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ”
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ “ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ”