ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ “ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΝΑΡΚΕΜΠΟΡΙΟΥ”

Ελληνική Λύση

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ “ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΝΑΡΚΕΜΠΟΡΙΟΥ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση του τουρκικού ναρκεμπορίου, το οποίο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και χαίρει προστασίας από τις τουρκικές αρχές.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ενημερώνει την Επιτροπή ότι ο πρόεδρος του νεοφασιστικού συγκυβερνώντος MHP Devlet Bahçeli το 2018 ζήτησε δημοσίως από τον Ερντογάν, πριν από τις εθνικές εκλογές του 2018, την απελευθέρωση γνωστού ναρκέμπορου. Κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα στο τουρκικό κοινοβούλιο, με σκοπό την αμνήστευση κρατουμένων, υπό τις πιεστικές συνθήκες της πανδημίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντανακλώντας αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, ζήτησαν να αμνηστευθούν πολιτικοί κρατούμενοι, δημοσιογράφοι, βουλευτές και δήμαρχοι, άνευ επιτυχίας.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος αναφέρει στην Επιτροπή ότι ο τροποποιημένος ποινικός κώδικας ουσιαστικά είχε ως αποτέλεσμα την παροχή αμνηστίας για δολοφόνους και ναρκεμπόρους τον Απρίλιο 2020, όπως ο προταθείς από το MHP. Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το κενό φύλαξης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων έχει αναδειχθεί σε κόμβο για την εισαγωγή πλήθους ναρκωτικών στην Ευρώπη, προερχόμενων από το Αφγανιστάν, τη Βραζιλία και την Κολομβία.

Εκμεταλλευόμενα τη κατάρρευση του Κράτους Δικαίου, άρα τη δυνατότητα “συνεργασίας” με τους κρατικούς λειτουργούς, αλλά και το εμπόριο διαμέσου της σπαρασσόμενης Συρίας και με το Ισλαμικό Κράτος, τουρκικά ναρκω-δίκτυα ενισχύονται απευθυνόμενα όλο και περισσότερο στην “Ευρωπαϊκή αγορά”.

Οι Τούρκοι διακινητές ναρκωτικών εκτιμάται ότι έχουν κέρδη 12,5 δις ευρώ ετησίως.

Κατόπιν των ανωτέρω ο Εμμανουήλ Φράγκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Διαθέτει στοιχεία για την διαχρονική εξέλιξη της τουρκικής παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών την τελευταία δεκαετία;
2) Διαθέτει πληροφορίες για το ποσοστού των ναρκωτικών στην ΕΕ, που προέρχονται από την Τουρκία;
3) Έχουν υπάρξει αιτήματα από τις εθνικές αρχές Κρατών Μελών για την ενίσχυση της προσπάθειας πάταξης του ναρκεμπορίου από την Τουρκία;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΑΒ Α.Ε.
Επόμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Επίσκεψη στην ΕΑΒ Α.Ε. 11/02/2021