ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΑΤΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ

Ελληνική Λύση

ΤΡΙΤΗ 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΑΤΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΖΟΖΕΠ ΜΠΟΡΕΛ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΝΕΔΟΥ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης με επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, θέτει για πρώτη ανοιχτά και δημόσια στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, την προστασία της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τένεδου.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ να ενημερωθεί για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τένεδου και καταγγέλλει τα εγκλήματα της Τουρκίας, η οποία επί δεκαετίες, λειτουργεί κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Το άρθρο 14 της Συνθήκης προέβλεψε τη χορήγηση ειδικού διοικητικού καθεστώτος και ειδικής προστασίας για τον τοπικό πληθυσμό.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος καταγγέλλει επίσης ότι λόγω της απαράδεκτης τουρκικής συμπεριφοράς, η επιδείνωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας οδήγησε στην κατάργηση των διασυνοριακών προγραμμάτων στις παραμεθόριες περιοχές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό στέρησε τις ελληνικές περιφέρειες που συνορεύουν με την Τουρκία από οικονομικούς πόρους, ενώ επίσης αποτέλεσε μια «παράπλευρη απώλεια» της πιθανής βοήθειας από την ΕΕ, για τη επί δεκαετίες διωκόμενη, ελληνική μειονότητα της Ίμβρου και της Τενέδου.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ , γνωστοποιεί στον Ύπατο Εκπρόσωπο ότι η Ίμβρος και η Τένεδος έχουν μεγάλη γεωγραφική εγγύτητα με τα ελληνικά νησιά Λήμνο και Σαμοθράκη και ενημερώνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν ελληνικό πληθυσμό, ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Ο Εμμανουήλ Φράγκος προχωρά σε πρόταση για ακτοπλοϊκή σύνδεση αυτών των νησιών και καλεί τον Ζοζέπ Μπορέλ να τη στηρίξει ως μια πρώτη διπλωματική πρωτοβουλία, προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει, στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, δικαιώματα δεκαετιών για την προστασία της ελληνικής μειονότητας της Ίμβρου και της Τένεδου και προχωρά σε άμεση διπλωματική πρωτοβουλία. Σε αυτή την επιστολή ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, από την πρώτη κιόλας στιγμή, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον από τέσσερις πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου και την υποστήριξη 11 Ευρωβουλευτών, ανάμεσα στους οποίους οι μισοί Ευρωβουλευτές από την Κύπρο, αλλά κανείς από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε το ακριβές αντίγραφο της επιστολής εδώ

Προηγούμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων 02/02/2021
Επόμενο άρθροΑντώνης Μυλωνάκης – Ειδική μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας 02/02/2021