ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΥΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ “ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ NUTRI-SCORE ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ”

Ελληνική Λύση

ΤΡΙΤΗ 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΥΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗ “ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ NUTRI-SCORE ΠΟΥ ΑΓΝΟΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης καταθέτει ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό να δοθούν διευκρινήσεις για τη σήμανση τροφίμων nutri-score και την υποβάθμιση από αυτή, ελληνικών παραδοσιακών εξαγώγιμων προϊόντων μεγάλης διατροφικής αξίας.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ καταγγέλλει ότι έξι Κράτη-Μέλη και μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, προτάσσοντας πρακτικούς λόγους marketing προς τους καταναλωτές, προέβησαν στην υιοθέτηση της σήμανσης nutri-score. Μολαταύτα, ο χρησιμοποιούμενος αλγόριθμος αξιολόγησης υποβαθμίζει πολλά εξαιρετικά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές, τα γαλακτοκομικά. Αδικεί τα φυσικής προέλευσης μονοσυστατικά προϊόντα (ελιάς/ελαιόλαδο), τα οποία μη επιδεχόμενα επεξεργασίας στη σύστασή τους δεν λαμβάνουν υψηλότερη σήμανση (A αντί C), σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα, πολυσυστατικά τρόφιμα, με “συνταγές” ευκολότερα παραμετροποιήσιμες, με αποτέλεσμα εσφαλμένη ενημέρωση για το διατροφικό προφίλ προϊόντων που έχουν προωθηθεί εντός και εκτός ΕΕ ως βασικά συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος ενημερώνει την Επιτροπή ότι το συγκεκριμένο σύστημα σήμανσης τροφίμων nutri-score, αντιτιθέμενο στην οδηγία 1169/2011, παραβλέπει τη πολυπλοκότητα της υγιεινής διατροφής, αξιολογώντας μόνο πέντε βασικές παραμέτρους, αγνοώντας βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιοφαινόλες, αλλά και την ύπαρξη χημικών, παραπλανώντας, τελικά, τον καταναλωτή. Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου εξέδωσε ανακοίνωση (21.01.2021) κατά του παρόντος συστήματος nutri-score. Επιπροσθέτως, εξαιρεί βότανα και μέλι από την υποχρέωση σήμανσης, τα οποία “επικοινωνιακά” αδικούνται, αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Οδηγία. Τρία Κράτη-Μέλη έχουν ασκήσει βέτο στο “σύστημα εμπρόσθιας επισήμανσης” και αρκετά άλλα έχουν εκφράσει αντιρρήσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Σκοπεύει να παρουσιάσει πρόταση για τροποποίηση του αλγορίθμου αξιολόγησης του Nutri-Score, θέτοντας ενιαίους κανόνες για μια επιστημονικά ορθή επισήμανση, προτού επεκταθεί περαιτέρω η παρούσα παραπλανητική χρήση του, πλήττοντας τους παραγωγούς της Μεσογείου;
2. Σκοπεύει να κινηθεί για την άμεση κατάργηση του παρόντος συστήματος και να συντονίσει κάποιας μορφής αποζημίωση στη θιγμένη Μεσογειακή Διατροφή

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΧΟΛΙΟ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ”
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ