ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Ελληνική Λύση

ΠΕΜΠΤΗ 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Δεν ήταν ψέμα, ήταν Εθνεγερσία!

Σαν σήμερα, 1η Απριλίου του 1955, ξεκίνησε μία από τις λαμπρότερες σελίδες του Ελληνικού Έθνους: Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ, για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον ζυγό και της Ένωσης της με τον Εθνικό κορμό.

Ο πάνδημος αγώνας με τις επικές σελίδες ηρωισμού ξεκίνησε μεσάνυχτα μεταξύ 31ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου του 1955, με πρώτο νεκρό τον Παντελή Μόδεστος που θυσιάστηκε προσπαθώντας να κόψει ηλεκτροφόρα καλώδια μαζί με τον Ανδρέα Κάρυο έξω από τον οικισμό Αυγόρου με σκοπό να συσκοτιστεί η Αμμόχωστος.

Πλήθος μαρτύρων και ηρώων αίμα. 7χρονα βλαστάρια, μαθητούδια, γυναίκες και άνδρες, άξιοι απόγονοι Αγίων Προγόνων πέρασαν στο Πάνθεον των ηρώων.

Στα «φυλακισμένα μνήματα» εννέα απαγχονισθέντες, όλοι τους νέοι ηλικίας 19-24 ετών:
Μιχαήλ (Μιχαλάκης) Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Στέλιος Μαυρομάτης, Ανδρέας Παναγίδης, Ευαγόρας Παλληκαρίδης.
Πλάι τους, ο Μάρκος Δράκος, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Στυλιανός Λένας, ο Κυριάκος Μάτσης.
Μαζί με αυτούς και άλλοι, αμέτρητοι. Από τις σύγχρονες Θερμοπύλες στο Λιοπέτρι, μέχρι τα αμούστακα παιδιά που βασανίζονταν στα κάτεργα της «αυτοκρατορίας» αλλά δεν λύγιζαν.

Τα μήνυμα του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ το ίδιο επίκαιρο ακόμα και σήμερα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ τιμά τους Ήρωες της ΕΟΚΑ το αίμα των οποίων δεν διαγράφεται από «ψηφίσματα» και «οδικούς χάρτες»: Απελευθέρωση, η μόνη λύση!

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 01/04/2021
Επόμενο άρθροΘέμα: Συντήρηση και αποκατάσταση του χώρου δασικής αναψυχής στον Κουταλά Υμηττού