ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ DRONES

Ελληνική Λύση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ DRONES

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης ζήτησε ενημέρωση στις αρχές Σεπτεμβρίου, από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με την αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών drοnes. Η απάντηση του Ζοζέπ Μπορέλ στον Έλληνα Ευρωβουλευτή, εξ ονόματος της Επιτροπής, δείχνει τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα, Άμυνας και Ασφάλειας, σε αυτή τη κατεύθυνση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, αναγνωρίζει τις ανησυχίες του Εμμανουήλ Φράγκου για την Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα για την τουρκική απειλή. Στην απάντησή του δηλώνει ότι οι παρατεταμένες συγκρούσεις στην περιοχή της Μεσογείου αποτελούν βασικό εμπόδιο για την πολιτική σταθερότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης όσον αφορά τη συνεργασία με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον και επιδιώκει αυτόν τον στόχο στις σχέσεις της με τους εταίρους της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος εξασφάλισε μέσω της απάντησης Μπορέλ, ότι η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO) αποτελεί το χρηματοδοτικό πλαίσιο Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας για την αμυντική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών. Η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας και της Κύπρου έναντι των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία ισχύος, δύναται να χρηματοδοτηθεί ως έργο PESCO. Επομένως ο Εμμανουήλ Φράγκος ανοίγει τον δρόμο στην Ελληνική κυβέρνηση να αιτηθεί τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία PESCO, που θα κατακυρωθούν με σχετική απόφαση του Συμβουλίου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ. Πλέον οποιαδήποτε καθυστέρηση επ’αυτού είναι απαράδεκτη και φέρει τεράστιες ευθύνες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε την απαντητική επιστολή του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εδώ και την ερώτηση του Εμμανουήλ Φράγκου εδώ.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ