Αρχική Δελτία Τύπου ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΟΥ ΓΙΑ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ελληνική Λύση

ΣΑΒΒΑΤΟ 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΟΥ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης ζητάει «Στρατηγική Μετάβαση», δηλαδή αλλαγή πολιτικής 180° έναντι της Τουρκίας με επιστολή στους Προέδρους Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ ενόψει της επικείμενης συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν την ερχόμενη Τρίτη 6 Απριλίου στην Τουρκία.

Με επιστολή ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ζητάει να αντικατασταθεί η χλιαρή πολιτική προς την Τουρκία με δυναμική πολιτική «μαστίγιου και καρότου», προ των εξελίξεων στις ευρωτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που θα μεταβούν στην Τουρκία, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και να μην αρκεστούν στα ευχολόγια του Τούρκου Προέδρου.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος προχωρά σε συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για το Κυπριακό, όσο και για την εγγύηση της ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο. Καλεί ευθέως την Ευρωπαϊκή ηγεσία να αιτηθεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, μετά από 47 χρόνια σκλαβιάς και διχοτόμησης της νήσου. Επίσης με αφορμή την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, προτείνει την σταδιακή αποστρατικοποίηση της Τουρκίας με σκοπό την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης και την ευημερία μιας σειράς λαών, που έχουν βασανιστεί από πολέμους, διώξεις και έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Όπως καταλήγει στην επιστολή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, η αποστρατικοποίηση της Τουρκίας μπορεί να πλήξει αρχικώς την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αλλά σε βάθος χρόνου θα συμβάλλει σε ανάπτυξη και πρόοδο για όλους.

Την επιστολή συνυπογράφουν από την πρώτη στιγμή αρκετοί Έλληνες από Ελλάδα και Κύπρο και ξένοι ευρωβουλευτές. Δυστυχώς από την πρωτοβουλία απουσιάζουν για μια ακόμα φορά οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Σύριζα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

* Ακολουθεί η επιστολή του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκου:

 

Αγαπητή Πρόεδρε Von Der Leyen

Αγαπητέ Πρόεδρε Μισέλ,

Ενόψει της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα λάβει χώρα στις 6 Απριλίου, θα θέλαμε να σας θέσουμε τ βασικότερο θέμα που ετησίως, θεσμικά και επισταμένως, θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιά, μέσω Εκθέσεων Προόδου της Τουρκίας αλλά και μέσω των σχετικών ψηφισμάτων του αφουγκραζόμενο το αίτημα των πολιτών για διεθνή νομιμότητα και δικαιοσύνη, όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το βασικό θέμα που οφείλει η ΕΕ να θέσει με πυγμή στην Τουρκία είναι η αποχώρηση των παράνομων τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

Είναι απαραίτητη επίλυση του θέματος να σταματήσει να εγκαταλείπεται στο διηνεκές και πολλώ μάλλον πρέπει να σταματήσει να επαφίεται σε πιέσεις «διαλόγου» μεταξύ θύτη και θύματος.

Πρέπει να γίνει σαφές πως ακόμα και ο τουρκικός λαός θα επωφεληθεί από την απόσυρση των παράνομων τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ξεκινώντας έναν ενάρετο κύκλο ευημερίας και ανάπτυξης για το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, πιστοί στις αρχές και τις αξίες που θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να θέσουμε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Τουρκίας, που θα συμβάλλει καταλυτικά:

1) Στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας μιας σειράς κρατών στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία

2) Στην επανατοποθέτηση των αρχών της Τουρκίας εγγύτερα στις Ευρωπαϊκές.

3) Στην ενίσχυση της ευημερίας πολλών λαών που έχουν βασανιστεί από πολέμους στους οποίους η Τουρκία έχει εμπλακεί έμμεσα ή άμεσα.

Αυτή η Στρατηγική Μετάβαση μπορεί να βλάπτει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, όμως σύντομα νέες βιομηχανίες θα ανθίσουν εκατέρωθεν προς όφελος όλων και πάνω απ’ όλα για την σταθερότητα και την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Με εκτίμηση,

Εμμανουήλ Φράγκος