Ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Φράγκος Εμμανουήλ (Φραγκούλης), φέρνει στην ευρωβουλή το θέμα καταπάτησης και επιβεβλημένης κατάργησης της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
Συγκεκριμένα η ερώτηση που κατατέθηκε αναφέρει:
Η Συμφωνία των Πρεσπών, μια συνέπεια παραχάραξης, διαστρέβλωσης και παραπληροφόρησης, ήταν αυτονόητα εξαρχής άκυρη. Επιπλέον ήταν αποτέλεσμα εξαγοράς ψήφων βουλευτών, που διαστρέβλωσε την κυρίαρχη βούληση των Ελλήνων, άρα νομικά λειψή.
Η ιστορική, πολιτιστική και γεωγραφική πραγματικότητα καθιστά τον όρο «Μακεδονία» (Μακεδόνας-Μακεδονικός) αδιάσπαστο στοιχείο της Ελλάδας.
Τεχνικά, η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών έχει επιμέρους ρήτρες που είχαν ήδη καταπατηθεί από τη σκοπιανή κυβέρνηση, αναφορικά π.χ. με την ονομασία σκοπιανών αθλητικών ομάδων.
Κατόπιν της ανάδειξης νέας σκοπιανής κυβέρνησης φαίνεται πως το βασικό ζητούμενο “των Πρεσπών”, το όνομα, σταμάτησε επισήμως να χρησιμοποιείται.
Η Επιτροπή αναφέρεται συχνά, αλλά και επί του προκειμένου, στη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας.
Ερωτάται η Επιτροπή:
- 1.Από τη στιγμή που η νέα σκοπιανή κυβέρνηση, σταμάτησε να τηρεί επισήμως τη λεγόμενη «συμφωνία των Πρεσπών», υπάρχει κάποιος λόγος η ΕΕ να μην τη θεωρεί άκυρη ή περιμένει πρώτα την επίσημη καταγγελία της από την ελλαδική κυβέρνηση;
- 2.Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων, επιβεβαιώνει ότι τα Σκόπια θα αποκλειστούν για το ορατό μέλλον από την ένταξη τους στην ΕΕ, αλλά και από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση;
- 3.Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αμέσως μετά την κατάπτυστη «Συμφωνία των Πρεσπών» το Συμβούλιο και η Επιτροπή έσπευσαν να «εκφράσουν την ικανοποίησή τους για την ιστορική συμφωνία» και καθώς η Ελλάδα είναι το θιγόμενο μέρος, πώς σκοπεύει να αποζημιώσει πολιτικά/νομικά την Ελλάδα;






