ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2026
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ
Με σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που κατέθεσε, η Ελληνική Λύση έθεσε στη Βουλή τα κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν τους παράκτιους αλιείς της χώρας, επαγγελματίες που στηρίζουν οικονομικά τις επαρχιακές τοπικές κοινωνίες και διασφαλίζουν την ποιοτική θαλασσινή διατροφή των Ελλήνων.
Οι ερωτήσεις αυτές καλύπτουν το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο: από την αυτόνομη κλαδική εκπροσώπηση των αλιέων και τις προϋποθέσεις ένταξης σε αναπτυξιακά προγράμματα, μέχρι το κόστος καυσίμων, τις τουρκικές προκλήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο, τους περιορισμούς στην ερασιτεχνική αλιεία και την ανάγκη αποζημιώσεων για ζημιές από περιβαλλοντικούς παράγοντες και θαλάσσια θηλαστικά.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ακολουθεί ο κατάλογος με τις ερωτήσεις που κατέθεσε η Ελληνική Λύση:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠ’ ΑΡ. 5573 ( 25-5-2026 ) … «Ανάγκη λήψης πολιτικής πρωτοβουλίας για θεσμοθέτηση που θα άρει τα εμπόδια της αυτόνομης κλαδικής εκπροσώπησης των αλιέων σε ανώτατο επίπεδο και θα θέτει βιώσιμους κανόνες κατοχύρωσης του επαγγέλματος των αλιέων».
( Επειδή η κυβέρνηση, με νόμο, αδικαιολόγητα και αυθαίρετα, επέβαλε την υποχρεωτική συνύπαρξη συλλόγων φυτικής και ζωικής παραγωγής για τη σύσταση ομοσπονδίας, μπλοκαρίστηκε η συγκρότηση αμιγώς αλιευτικών κλαδικών οργανώσεων δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων, οπότε, ζητήθηκε η ακύρωση αυτής της αποτρεπτικής νομοθεσίας και η προώθηση θεσμοθετημάτων που θα οριοθετούν το επάγγελμα του αλιέα, χωρίς την εξόντωσή του δια της έμμεσης φορολογίας και θα προστατεύουν το αλιευτικό προϊόν με καθεστώς διαφάνειας )
_________________________________________
ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠ’ ΑΡ. 5578 ( 25-5-2026 ) … «Ανάγκη αναθεώρησης των προϋποθέσεων συμπερίληψης στους ωφελούμενους από τη Δράση ‘’ΠΑΛΙΘ 1.1.2 (2021_2027)’’ με σκοπό τη δυνατότητα συμμετοχής όλων των ενδιαφερόμενων αλιέων»
( Ζητήθηκε η λήψη πρωτοβουλίας για να αναθεωρηθούν οι προϋποθέσεις συμπερίληψης στους ωφελούμενους από τη Δράση ‘’ΠΑΛΙΘ 1.1.2 (2021–2027)’’ με τρόπο που να δίνει το περιθώριο συμμετοχής περισσότερων μικρών παράκτιωναλιέων στη σχετική ομάδα ωφελούμενων )
_________________________________________
ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠ’ ΑΡ. 5569 ( 25-5-2026 ) … «Ανάγκη για παύση της εργαλειοποίησης των μεγεθών της ιπποδύναμης και της χωρητικότητας των αλιευτικών σκαφών εις βάρος της παράκτιας αλιείας»
( Ζητήθηκε η λήψη πρωτοβουλιών για την κατάργηση του ανώτατου πλαφόν ιπποδύναμης και χωρητικότητας στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας που δεν κάνουν χρήση συρόμενων αλιευτικών εργαλείων, με σκοπό να ενισχυθεί η διαφάνεια στη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, να ενισχυθούν οι συνθήκες ασφάλειας κατά την άσκηση του επαγγέλματος της παράκτιας αλιείας και να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη των επαρχιακών παράκτιων τοπικών μικρο-οικονομιών της χώρας μας)
_________________________________________
ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠ’ ΑΡ. 5572 ( 25-5-2026 ) … «Ανάγκη για τη θέσπιση νέου κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει την υδατοκαλλιέργεια προς αποφυγή προβλημάτων και αδιεξόδων που θα επιβαρύνουν τη φυσική ισορροπία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων»
( Ζητήθηκαν, αφενός, ο επανασχεδιασμός όλου του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τους χώρους εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων υδατοκαλλιεργειών, ανά την Επικράτεια, πάνω στη λογική της εγκατάστασής τους σε χερσαίες δεξαμενές, με ποιοτικότερη και αποτελεσματικότερη καθαριότητα των επαναδιαχεόμενων στη θάλασσα υδάτων, ώστε να διασφαλιστούν τόσο η σωτηρία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων όσο και η διάσωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και αφετέρου, η ένταξη του ανώτατουσυντεχνιακού οργάνου εκπροσώπησης των αλιέων της χώρας, όταν το εν λόγω θεσμοθετηθεί ως αυτόνομο, στους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μηχανισμούς λήψης αποφάσεων που αφορούν στο κανονιστικό πλαίσιο των υδατοκαλλιεργειών )
_________________________________________
ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠ’ ΑΡ. 5579 ( 25-5-2026 ) … «Ανάγκη για τη θεσμοθέτηση αποζημιώσεων λόγω ζημιών που προκαλούν στους αλιείς οι καταστροφικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά»
( Ζητήθηκε η λήψη πρωτοβουλιών, αφενός, για να θεσπιστεί η σύσταση μηχανισμών έγκαιρης καταγραφής και υπολογισμού των ζημιών από τους καταστροφικούς για την αλιεία περιβαλλοντικούς, ατμοσφαιρικούς, αλλά και θαλάσσιους παράγοντες, παράλληλα με τη θεσμοθέτηση διαδικασιών ταχείας αποζημίωσης αυτών των ζημιών στους όποιους παθόντες επαγγελματίες αλιείς, και αφετέρου, για να αναζητηθούν και να αξιοποιηθούν άμεσα τα όποια ήδη υπάρχοντα κονδύλια της Ε.Ε. προορίζονται για τη στήριξη των ψαράδων, τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των καταστροφών που προκαλούν ξενικά είδη ψαριών στα αλιεύματα, όσο και όσον αφορά στην αποζημίωση λόγω καταστροφών που προκαλούν τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά στα δίχτυα των παράκτιων αλιέων )
_________________________________________
ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠ’ ΑΡ. 5576 ( 25-5-2026 ) … «Ανάγκη θεσμοθέτησης ορίων στη δράση των ερασιτεχνών αλιέων»
( Ζητήθηκε η λήψη πρωτοβουλιών θεσμοθέτησης ενός υποχρεωτικού περιοριστικού θεσμικού πλαισίου για την ερασιτεχνική αλιεία, με βάση προτάσεις του κλάδου, ώστε να μην προκύπτουν αρνητικές επιπτώσεις στην αλιεία λόγω της απουσίας περιορισμών στη δράση των ερασιτεχνών ψαράδων, προκειμένου να μην εξοντώνονται επαγγελματικά οι επαγγελματίες αλιείς )
_________________________________________
ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠ’ ΑΡ. 5568 ( 25-5-2026 ) … «Επιβεβλημένη η μείωση του κόστους καυσίμων & των λειτουργικών εξόδων των αλιευτικών σκαφών στο πλαίσιο της ανάγκης στήριξης των αλιέων από την Πολιτεία, λόγω της πολεμικής κρίσης στη Μέση Ανατολή»
( Ζητήθηκε η λήψη πρωτοβουλιών για να θεσπιστεί ανώτατο όριο [πλαφόν] στην τιμή του καυσίμου για τα αλιευτικά σκάφηκαι για επιπρόσθετη ειδική οικονομική στήριξη σε εκείνους τους αλιείς που οδηγήθηκαν λόγω των αδιεξόδων σε πρόωρη παύση εργασίας πριν το τέλος της φετινής αλιευτικής περιόδου. Παράλληλα ζητήθηκε ο καθορισμός συνάντησης του κλάδου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων )
_________________________________________
ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠ’ ΑΡ. 5570 ( 25-5-2026 ) … «Ανάγκη για τη λήψη πολιτικής πρωτοβουλίας, αφενός προς σύσταση παρατηρητηρίου τιμών των εγχώριων και των ξενικής προέλευσης αλιευμάτων αφετέρου προς άμεση προστασία των ψαράδων του Ανατολικού Αιγαίου από τις συνεχείς τουρκικές απειλές και προκλήσεις»
( Ζητήθηκε η λήψη πρωτοβουλιών για να συστηθεί παρατηρητήριο τιμών χονδρικής και λιανικής των εγχώριων και των ξενικής προέλευσης αλιευμάτων που διακινούνται στην ελληνική αγορά και επίσης, ζητήθηκαν δυναμικές παρεμβάσεις προς άμεση προστασία των ψαράδων του Ανατολικού Αιγαίου από τις συνεχείς τουρκικές απειλές και προκλήσεις )
________________________________________________________________
ΕΡΩΤΗΣΗ ΥΠ’ ΑΡ. 5567 ( 25-5-2026 ) … «Η κυβερνητική πρωτοβουλία για την επιβολή υπερβολικών διοικητικών και τεχνολογικών υποχρεώσεων στους μικρούς σε επαγγελματικό μέγεθος αλιείς, όποτε εκδηλώνεται τοιουτοτρόπως, λειτουργεί ως στοιχείο που συμβάλει στην εξόντωσή τους»
( Ζητήθηκε η λήψη πρωτοβουλιών για να μην επιβάλλονται οριζόντια στους αλιείς, αφενός, η συμμόρφωση με κοστοβόρες τεχνικής φύσης υποχρεώσεις, και αφετέρου, η υπαγωγή σε δαιδαλώδη διοικητικά μέτρα, με απώτερο σκοπό το να μην αποχωρούν από το επάγγελμα του αλιέα οι απόγονοι των κατ’ επάγγελμα ψαράδων. Επιπλέον, ζητήθηκε η λήψη πρωτοβουλιών προς διάσωση της επιβίωσης του μικρού επαγγελματικού μεγέθους αλιέα, εμποδίζοντας την παράνομη, λαθραία αλιεία και κυρίως, της παράνομης εμπορίας αλιευμάτων, αλλά και αποτελεσματική οριοθέτηση τηςερασιτεχνικής αλιείας. )





