Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ τιμησε τη θυσία των Ληξουριωτών αγωνιστών

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ τιμησε τη θυσία των Ληξουριωτών αγωνιστών που εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου.

Τα μέλη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Κεφαλονιάς κ. Χριστοχρονης Ατσάρος και κ. Χαράλαμπος Βάλσαμος παρευρέθησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σημείο εκτέλεσης όπου και κατάθεσαν στεφάνι εκ μέρους του κόμματος.

Oι 5 Aγωνιστές της Eθνικής Aντίστασης που κρέμασαν οι Γερμανοί στο Ληξούρι, το 1944 ήταν:

1. Διονύσης Ρατσιάτος καθηγητής φιλόλογος. «Ο γιος του παπα-Ρατσιάτου όπως τον αποκαλούσαν και διακρίνετο για το εξαιρετικό ύφος του. Ήταν δε 43 χρόνων.

2. Αντώνιος Ληξουριωτάτος, ετών 35.

3. Σπύρος Αναλυτής, τελειόφοιτος του Γυμνασίου 22 ετών, Επονίτης (ονομαζόμενος Κανάρης).

4. Γαβρίλης Ραλλάτος, γεωργός 60 ετών.

5. Βασίλειος Ραλλάτος, γιος του Γαβρίλη, ετών 25

Τους κράτησαν πάνω από 20 μέρες στις φυλακές του Αργοστολίου, όπου και τους βασάνισαν απάνθρωπα. Τις 5 Ιουνίου του 1944 τους μετέφεραν από το Αργοστόλι στο Ληξούρι με καΐκι και με ισχυρή συνοδεία. Στην αποβίβαση τους υποδέχτηκε ομάδα καταδοτών με επικεφαλής τον προδότη Φλωριά Κουρούκλη.

Οι Γερμανοί μετέφεραν τους φυλακισμένους στα υπόγεια του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου. Τις 5 το απόγευμα μια ισχυρή συνοδεία από Γερμανούς ξεκίνησε από το Σχολείο και κατευθύνθηκε στην τότε πλατεία Πετρίτση, πίσω απ’ το «Μαρκάτο», σήμερα Πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ωστόσο με διαταγή των Γερμανών είχαν συγκεντρωθεί, άνδρες γυναίκες, νέοι γέροι και παιδιά στο χώρο του απαγχονισμού για να παρακολουθήσουν καταναγκαστικά.

Οι Γερμανοί στήνουν τις 5 αγχόνες σε δύο πλατάνια της Πλατείας Πετρίτση – 4 στον ένα πλάτανο για τους τέσσαρους νέους και μια αγχόνη στον άλλο για τον γέρο Γαβρίλη.

Περήφανοι με ψηλά το Κεφάλι βάδισαν προς τις αγχόνες οι πέντε αυτές μορφές.

Προηγούμενο άρθροΑυτοψία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στις Εργατικές Κατοικίες στο Ληξούρι Κεφαλονιάς
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ EUROPOL”