Σοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων 11/02/2022

Ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας, θα έπρεπε να ταυτίζεται και να διασφαλίζει ταυτόχρονα το δικαίωμα στην ευημερία, στην ισότητα, στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Η οικονομική κρίση, τα επώδυνα μέτρα της παρατεταμένης λιτότητας αλλά και η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα επηρέασαν, επηρεάζουν και θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν σημαντικά τον εργασιακό τομέα.

Την ώρα που μιλάμε, οι Έλληνες βιώνουν την ανεργία, την ανασφάλεια, τη φτώχεια και τελικά την οικονομική εξαθλίωση.

Μέσω του παρόντος νομοσχεδίου επιδιώκεται, όπως λέτε, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.).

Πολύ φοβόμαστε όμως ότι πρόκειται για ακόμη ένα ευχολόγιο.

(;) Αλλά πότε νομοθετήσατε με βάση τις εθνικές ανάγκες για να το πράξετε τώρα;

Σας έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι οι μισθοί πρέπει να αναπροσαρμόζονται ετήσια, παραμένοντας ίσοι με την παραγωγικότητα των εργαζομένων συν τον πληθωρισμό, για να εξασφαλίζεται ένα ανταγωνιστικό κόστος εργασίας ανά μονάδα παραγομένου προϊόντος.

(;) Με μισθούς πείνας και την φορολογία παντού στα ύψη, τί ακριβώς περιμένετε;

Βλέπετε το καράβι να βουλιάζει και κάθεστε σαν απλοί παρατηρητές.

(;) Και πώς να περιμένουμε να έρθει η αλλαγή, όταν για την επιλογή των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων εισηγείται τριμελής επιτροπή, η οποία συνιστάται στον e-Ε.Φ.Κ.Α. με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων;

(;) Όταν, λέτε ότι θα χορηγείται χρηματικό ποσό, ως επιβράβευση παραγωγικότητας, κριτήριο για τη χορήγηση του οποίου θα είναι η ποιοτική και ποσοτική απόδοση του υπαλλήλου σύμφωνα με μετρήσιμους στόχους που τίθενται από τον Διοικητή σε ορισμένη Γενική Διεύθυνση, χωρίς να μας λέτε έστω το ανώτατο όριο;

(;) Τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες τους ρωτήσατε;

(;) Πόσες φορές χρειάστηκε να περιμένουν με τις ώρες στις ουρές, να παίρνουν τηλέφωνα που οι υπάλληλοι δεν σήκωναν ποτέ, να περιμένουν χρόνια για τη διεκπεραίωση ακόμη και της πιο απλής υπόθεσης από ένα φορέα που επίσημα υπολειτουργούσε;

(;) Όταν, για τη διάθεση χρηματικών ποσών από τα έσοδα του Ε.Φ.Κ.Α. για τις δαπάνες που θα γίνονται για συγκεντρώσεις, σεμινάρια κ.λπ. που εξυπηρετούν υπηρεσιακές ανάγκες, καθώς και για τις δαπάνες που θα γίνονται για τη φιλοξενία ξένων αποστολών που έχουν σαν σκοπό την ανταλλαγή απόψεων στα πλαίσια διμερών ή πολυμερών συμβάσεων, θα αποφασίζει πια μόνο ο Διοικητής, ο οποίος θα προτείνεται από τον Υπουργό Εργασίας, και όχι το ΔΣ;

(;) Όταν, η ανάθεση και εκτέλεση των συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), θα γίνεται κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία;

(;) Όταν, για ακόμη μία φορά, σε ακόμη ένα νομοσχέδιο που φέρνετε σε αυτή την Επιτροπή, η λέξη «διαφάνεια» φαντάζει άγνωστη σε εσάς;

Αλλά, στις παρεκκλίσεις, στις υπερβολικές εξουσιοδοτήσεις και στις συστάσεις, είστε πρώτοι, αυτό σας το αναγνωρίζουμε!

Διότι, πέραν όλων των υπολοίπων, έχουμε και την σύσταση αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών, για την οποία συνιστώνται και τρεις (3) θέσεις ΠΕ Νομικών, πέντε (5) θέσεις ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού, δυο (2) θέσεις ΠΕ Πληροφορικής, καθώς και δύο (2) θέσεις ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.

Τη σύσταση πειθαρχικού συμβουλίου για τριετή θητεία φυσικά με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Αλλά ΚΑΙ τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».

Εταιρεία η οποία για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που θα διοικεί, τις υποθέσεις της οποίας θα διεξάγει και για τις εν γένει εργασίες και υπηρεσίες της, θα δικαιούται ΚΑΙ αμοιβής από τον e-Ε.Φ.Κ.Α!!!

Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ θα σας το λέμε μέχρι να γίνει επιτέλους πράξη:

Τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να αποτελούν μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης ούτως ώστε να αποτελέσουν μοχλό πραγματικής ανάπτυξης προς όφελος των Ελλήνων και της ελληνικής οικονομίας.

Κι αν θέλουμε έστω την ύστατη στιγμή να βοηθήσουμε τους νέους Έλληνες και Ελληνίδες να βοηθήσουν την Ελλάδα μας, χρειάζονται περαιτέρω κίνητρα.

Χρειάζεται ειδικός σχεδιασμός και κατάρτιση ειδικού προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει μεθόδους εύρεσης εργασίας αλλά και δημιουργία νέων θέσεων.
Πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν οι νέοι μορφωμένοι Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό.

Να αξιοποιηθούν όλοι αυτοί που εγκαταλείπουν την Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, όχι μόνο για να εργαστούν αλλά και για να ζήσουν μία καλύτερη ζωή τόσο ως άνθρωποι όσο και ως επιστήμονες.

Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθροΑντώνης Μυλωνάκης – Διαρκής επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων 11/02/2022
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ