Σοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 28/03/2022

Παρά τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας δεν ενισχύθηκε επαρκώς τα δύο αυτά χρόνια.

Δέχτηκε και δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις και έχει φτάσει στα όρια της αντοχής και αποτελεσματικότητάς του, με το προσωπικό του να είναι πια εξαντλημένο και με απαράδεκτες ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ως προς το παρόν νομοσχέδιο και την επιμέρους σύμβαση δωρεάς αρχικά, για την κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη δεδομένη χρονική στιγμή που το σύστημα υγείας βρίσκεται ίσως στο χειρότερο σημείο του, με την πλήρη κατάρρευση να μην έχει προηγούμενο, και το κράτος να μην κάνει απολύτως τίποτε για αυτό, παραδιδόμενο στην απόλυτη αποτυχία του, τέτοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες έρχονται κατά κάποιο τρόπο να σώσουν ό,τι σώζεται.

Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στο άρθρο 4, καθώς όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3, σε περίπτωση καθυστέρησης ολοκλήρωσης των έργων υποδομών και συνδέσεων, το Ίδρυμα δικαιούται να αναστείλει τις εργασίες υλοποίησης του νοσοκομείου και η δαπάνη συνεπεία της αναστολής θα βαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο.

Η γραφειοκρατία καλά κρατεί δυστυχώς, οπότε θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Επιφυλάξεις υπάρχουν και για το άρθρο 5 παράγραφος 4, όπου αναφέρεται ότι ο φορέας υλοποίησης δεν φέρει καμία ευθύνη που να σχετίζεται με την υλοποίηση και τη λειτουργία του έργου.

(;) Τα πιθανά λάθη υλοποίησης της κατασκευής, ποιόν θα βαρύνουν;

(;) Το Δημόσιο που δεν συμμετείχε στην κατασκευή;
(;) Με ποιο σκεπτικό;

Το άρθρο 10 επίσης θα έπρεπε να προσφέρει μία μεγαλύτερη ευελιξία, ως προς την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του νοσοκομείου, στην οποία θα μπορούσαν να εκφέρουν γνώμη και δημόσιοι φορείς.

Τονίσαμε, τονίζουμε και θα τονίζουμε την αναγκαιότητα της επιστροφής των ανεβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία της χώρας.

Εκείνων που παρά την εξαθλίωση στην οποία τους έχετε οδηγήσει, συνεχίζουν τα αγωνίζονται για το αυτονόητο: την επιστροφή στο λειτούργημά τους!

(;) Πού οδηγεί αυτή η εμμονή κι αυτή η τιμωρία πια;

Οι παρατάσεις δίνουν και παίρνουν στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου.

Ή μάλλον πιο σωστά τα μπαλώματα.
Πώς είναι δυνατόν να θέλετε να επικροτήσουμε για παράδειγμα την παράταση ισχύος του άρθρου 14, της ρύθμισης δηλαδή για την κάλυψη κενών ενεργού (εικοσιτετράωρης) εφημερίας σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναγκαιότητα για την οποία πρέπει να δοθεί οριστική λύση και όχι μία ακόμη παράταση;
Σύμφωνα με σχετική Μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο «Scandinavic Journal of Public Health» (Σκαντινάβικ Τζέρναλ οφ Πάμπλικ Χελθ) το Δεκέμβρη του 2021, στην Ελλάδα επί πανδημίας παρατηρήθηκε υψηλή υγειονομική ανισότητα η οποία αφορά στον τόπο νόσησης και διασωλήνωσης, καθώς η Αττική είχε καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα δε με την έκθεση «Η Κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ, Ελλάδα: Προφίλ Υγείας 2021», η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της EE σε ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα το 8,1% των Ελλήνων και Ελληνίδων δήλωσε ανικανοποίητες υγειονομικές ανάγκες εξαιτίας κόστους, γεωγραφικής απόστασης ή χρόνου αναμονής. Σημειώνεται ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι μόλις 1,7%.

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι η δημόσια δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα έχει μεν αυξηθεί με αργούς ρυθμούς, εντούτοις παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Το 2019 η Ελλάδα αφιέρωσε μόλις το 7,84% του ΑΕΠ της στην υγεία, όταν ο μέσος όρος της EE ήταν 9,9%.

Την ίδια χρονιά η κατά κεφαλήν δαπάνη ανερχόταν στα 1.603 ευρώ (τιμή προσαρμοσμένη στις διαφορές στην αγοραστική δύναμη), ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στα 3.523 ευρώ.

Σύμφωνα τέλος με μελέτη του Eurofound 2021 (Γιουροφάουντ), η οποία κάλυψε τους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας, το 24% των Ελλήνων και Ελληνίδων δήλωσε ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες, όταν ο μέσος όρος της E.E. ήταν 21%.

Η μελέτη υποθέτει ότι σε αυτό συνέβαλε η αναβολή των μη επειγουσών ιατρικών πράξεων εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών υγείας και ο φόβος μόλυνσης με τον ιό SARS-CoV-2.

Οι αριθμοί μιλούν.

Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ το έχουμε υπογραμμίσει και θα εξακολουθήσουμε να σας το λέμε:

Είναι απαράδεκτο ο κρίσιμος τομέας της υγείας να πηγαίνει σαν το «φτερό στον άνεμο», χωρίς επαρκή στελέχωση και χωρίς καν την αναγκαία και απαραίτητη θωράκιση.

Η ισότιμη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στην υγεία, θα έπρεπε τουλάχιστον να αποτελεί πρωταρχικό στόχο.

Για εσάς όμως δυστυχώς, είναι «ψιλά γράμματα».

Δεν χρειάζεται να τα τυπώσετε, απλώς σας τα στέλνω για ενημέρωση, καλή συνέχεια!

https://ec.europa.eu/health/system/fi…

https://www.ieidiseis.gr/ygeia/138496…

 

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΖΕΡΩΝ ΣΤΟ ΑΡΤΣΑΧ
Επόμενο άρθροΘέμα: Χωρίς οδικό δίκτυο οι κάτοικοι της περιοχής Βασιλίνα Βόρειας Εύβοιας