Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 26/10/2020, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:
1.«Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γενικής Αρχής Πρόνοιας Νεολαίας και Άθλησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».
2. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον Τομέα του Αθλητισμού μεταξύ της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κράτους του Κατάρ και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας».
3. «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Η αιτία που θα την καταψηφίσουμε, όσον αφορά το Κουβέιτ αλλά και τις υπόλοιπες, είναι το ότι δεν μπορούμε να υπογράφουμε, αλλά ούτε να επικυρώνουμε συμβάσεις με χώρες που στηρίζουν την Τουρκία, η οποία αυτή τη στιγμή, εκτός από τις επιδρομές της στο Αιγαίο και τους πολέμους που διεξάγει παντού, επιδιώκει μια επόμενη γενοκτονία των Αρμενίων.
– Η μοναδική ελπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη σύμμαχο της Τουρκίας, τη Γερμανία είναι η Γαλλία. Ελπίζω να το καταλάβει η ελληνική Κυβέρνηση και να πάψει επιτέλους να σκύβει το κεφάλι στην Καγγελάριο.
– Το Κουβέιτ ζήτησε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Τουρκία.
– Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον για εμάς είναι οι κάθετες φάρμες που διαθέτει, δηλαδή τα σύγχρονα θερμοκήπια παραγωγής λαχανικών εσωτερικού χώρου με υπεριώδη ακτινοβολία ή υδροπονική.
– Μπορεί το Κουβέιτ να μην έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα με τα χρήματα που διαθέτει είναι σε θέση να στηρίξει ελληνικές εταιρείες και επίσης, να χρηματοδοτήσει έργα στην Ελλάδα. Εντούτοις τα εθνικά μας συμφέροντα προηγούνται.
– Ερωτήματα που τεθήκαν επανειλημμένα προς τον Υπουργό και την Κυβέρνηση αφορούν τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα. Ο κύριος Υπουργός φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει. Όταν τον ρωτάμε, τον ρωτάμε συνεχώς για τα δημοσιονομικά μέτρα και όχι για τα δάνεια ή για όλα τα υπόλοιπα.
– Ακούμε συνεχώς ότι η Ελλάδα είναι υπερήφανη επειδή δανείζεται με χαμηλά επιτόκια. Έχουμε πει ότι 6 τρισεκατομμύρια ευρώ ομόλογα στην Ευρώπη διαπραγματεύονται όχι με θετικά, αλλά με αρνητικά επιτόκια. Επίσης, έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν έχει σημασία το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά το πραγματικό. Η Ελλάδα έχει αποπληθωρισμό 2,3%. Άρα το πραγματικό επιτόκιο είναι της τάξεως του 3,5% για το κράτος. Αυτό είναι περίπου όσο δανειζόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην εποχή του δεν είχε αποπληθωρισμό, αλλά πληθωρισμό.
– Καμία χώρα δεν υπερηφανεύεται για τον δανεισμό της, αλλά μόνο όταν εξοφλά τα δάνεια.
– Η εμπιστοσύνη που έχουν αναφέρει πολλές φορές υπουργοί της Κυβέρνησης, το μόνο που τεκμηριώνει είναι ότι η Γερμανία είναι σίγουρη ότι αυτή η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι της λέει και θα ξεπουλήσει ό,τι έχουμε και δεν έχουμε. Αυτή είναι η εμπιστοσύνη και για αυτήν δανειζόμαστε μέχρι τώρα.
-Δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ της ανεργίας στην Ελλάδα που έχει περάσει το 17% και των υπολοίπων χωρών, που είναι όλες κάτω από 10%.
– Ψηφίζουμε πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας. Αυτό τεκμηριώνεται από το ότι υπερψηφίσαμε και το δικό του αναπτυξιακό νομοσχέδιο.
– Όσον αφορά τη συναίνεση και τη μιζέρια, τον ρωτήσαμε ποιο ποσό απορρόφησαν οι τράπεζες από τα 30 δισεκατομμύρια του ευρωσυστήματος, αφού στην πραγματική οικονομία δόθηκαν μόλις 10 δισεκατομμύρια, δηλαδή από το ευρωσύστημα δόθηκαν στις ελληνικές τράπεζες 30 δισεκατομμύρια και στην πραγματική οικονομία πήγαν 10 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων μάλιστα τα 5 δισεκατομμύρια αφορούσαν μόνο έξι μεγάλες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 5 δισεκατομμύρια όλες τις υπόλοιπες μικρομεσαίες.