Σοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 29/09/2021

Ο τομέας της νοσοκομειακής περίθαλψης είναι αντικείμενο δράσης ιδιαίτερα σοβαρό, διαφορετικού όμως βαθμού δυσκολίας για κάθε χώρα.

Η παροχή άριστων υπηρεσιών υγείας αποτελεί κοινωνική ευθύνη της Πολιτείας.

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι οι εύρυθμες λειτουργίες συντήρησης των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων των νοσοκομείων.

Όταν διασφαλίζονται τα ανωτέρω, επιμηκύνεται η διάρκεια λειτουργίας του μηχανολογικού εξοπλισμού τους και επιτυγχάνεται σωστότερος προγραμματισμός της συντήρησης και ανανέωσης του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού.

(;) Αλήθεια όμως, σε πόσα ελληνικά νοσοκομεία έχει αναπτυχθεί αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης και προγραμματισμού συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού;

Οι Συμβάσεις μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου, ως προς την ενίσχυση και την αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας, συμβάλλουν στην ενίσχυση του υγειονομικού μας συστήματος.

Το να φτάνει όμως ένα κράτος, όπως είδαμε πέρσι, να καλύπτει τις δαπάνες ακόμη και για την αγορά κλινοσκεπασμάτων, από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ξεκάθαρα δεν είναι πρόοδος.

Η στήριξη των περιφερειακών νοσοκομείων, για την προμήθεια και την εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού σε εκείνα του Ηρακλείου, της Λάρισας, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων, η οποία θα γίνει με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος, θα δώσει μία στήριξη, αλλά δεν θα λύσει τα χρόνια προβλήματα.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα στα νησιά τα οποία δέχονται και πλήθος τουριστών, είδαμε να υπάρχουν διαμαρτυρίες για τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου «Άγιος Διονύσιος», το οποίο χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις, σύμφωνα με τους γιατρούς, κυρίως στον διορισμό νέων γιατρών και στην μονιμοποίηση των επικουρικών και των συμβασιούχων, καθώς χρειάζονται παθολόγους, καρδιολόγους, χειρουργούς και νεφρολόγους και στα αναγκαία μηχανήματα ιδίως στα εξωτερικά ιατρεία , προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής λειτουργία του, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες.

Τα ίδια περίπου προβλήματα εξέφρασαν και στο Γενικό Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι, λόγω της δραματικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού, ζητώντας ένα κεντρικό νοσοκομείο επαρκώς και ασφαλώς στελεχωμένο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να γίνεται εκροή περιστατικών δευτεροβάθμιας παροχής υγείας προς τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.

(;) Αυτά και πολλά ακόμη σοβαρότατα ζητήματα, δεν θα έπρεπε να σας είχαν απασχολήσει ήδη και να έχετε προχωρήσει στην επίλυσή τους;

Η φυγή νέων γιατρών και νοσηλευτών στο εξωτερικό, ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, φαίνεται ότι δεν σας προβλημάτισε καθόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προφίλ και την κατάσταση υγείας της χώρας, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, ενώ υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης.

Στη διάρκεια της κρίσης, η θνησιμότητα από θεραπεύσιμες αιτίες παρουσίασε ενδείξεις επιδείνωσης.

Ωστόσο, παρά τις ανεπαρκείς προληπτικές πολιτικές, η προλαμβανόμενη θνησιμότητα είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Η επαρκής χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, ιδίως για τη στήριξη της ανάπτυξης του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας, έχει καθοριστική σημασία.

Η διακυβέρνηση μπορεί να ενισχυθεί μέσω του σαφέστερου καθορισμού στρατηγικών στοιχειοθετημένων στόχων και ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου.

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν διαθέτει μηχανισμούς που να επιτρέπουν τον επαρκή σχεδιασμό και τη βέλτιστη κατανομή των υλικών και των ανθρώπινων πόρων.

Οι υπηρεσίες είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες στις μεγάλες πόλεις, ενώ στις αγροτικές περιοχές παρατηρούνται ελλείψεις τόσο σε επίπεδο εξειδικευμένου προσωπικού όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων.

Υποτίθεται ότι σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα συστήματα υγείας πρέπει να είναι προσιτά, αποτελεσματικά και ανθεκτικά σε πιθανές αλλαγές και σε μελλοντικές προκλήσεις, μιας και όλα τα συστήματα υφίστανται ανάλογες πιέσεις όσον αφορά στην εξέλιξη, στον εκσυγχρονισμό και στην προσαρμογή τους σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Στόχος τους πρέπει να είναι η πρόληψη, η προαγωγή, η διάγνωση και η θεραπεία των προβλημάτων της υγείας.

Η σημερινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, δεν επιτρέπει άλλες καθυστερήσεις γι’ αυτό απαιτείται άμεσα η ανάληψη συστηματικών και αποτελεσματικών πρωτοβουλιών.
Η δομή του συστήματος υγείας αντικατοπτρίζει την ίδια τη φιλοσοφία του συστήματος κοινωνικής προστασίας αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης των κοινωνικών αναγκών του πληθυσμού.
Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ έχουμε σαν βασική προτεραιότητα την αναδιάρθρωση της δημόσιας υγείας.
Κανένας Έλληνας και καμία Ελληνίδα δεν πρέπει να στερείται αυτού του αγαθού.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 29/09/2021
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 29/09/2021