Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 29/09/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29/09/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Κύρωση συμφωνίας τροποποίησης της από 24.6.2016 Σύμβασης Παραχώρησης που τιτλοφορείται «Σύμβαση Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.”».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Θα παραθέσω μερικά από τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει: Πρώτον, ο ΟΛΠ έχει δρομολογήσει μια προκήρυξη για τη σύνταξη μητρώου αναδόχων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, κάτι που έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις, με την έννοια πως προσπαθεί να ελέγξει ποιος δραστηριοποιείται εκεί ενώ δεν είναι φυσικά μέρος της αρμοδιότητάς του.

– Δεύτερον είχε εγκριθεί, απαράδεκτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο του ΟΛΠ για τη μετατροπή της παγόδας και δύο αποθηκών σε ξενοδοχεία στο πλαίσιο μιας επένδυσης ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ, όπως θα καταθέσουμε στα Πρακτικά, ενώ πάγωσε λόγω της πανδημίας η κατασκευή εμπορικού κέντρου και τεσσάρων πολυτελών ξενοδοχείων στον Πειραιά. Εδώ πρόκειται, σαφώς, για τουριστικές επενδύσεις, που αλλάζουν εντελώς τη μορφή της σύμβασης, ενώ θα αφαιρέσουν τζίρο από την υπόλοιπη περιοχή, τουλάχιστον όσον αφορά το εμπορικό κέντρο, το Mall. Εάν παρελπίδα συμβεί, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να αλλάξει η αποτίμηση του ΟΛΠ, αφού έχει άλλη αξία ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο λιμάνι ως αποθήκη και άλλη εάν πουληθεί για να γίνει ξενοδοχείο.

– Όπως σωστά αναφέρεται, θα μπορούσε το σύμπλεγμα του Πειραιά, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής υποδομής που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, να είναι ανταγωνιστικό με άλλες πύλες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως του Ρότερνταμ ή της Ιταλίας, όπου ήδη οι Κινέζοι έχουν κάνει συμφωνία και με την Τεργέστη, εκτός από τη Νάπολη. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως το Ολλανδικό σύμπλεγμα, με έξι λιμάνια, αλλά κυρίως με αυτό του Ρότερνταμ, έχει κύκλο εργασιών, τζίρο δηλαδή ετήσιο, 59 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, όπως θα καταθέσουμε στα Πρακτικά. Έχει 59 δισεκατομμύρια, όταν ο Πειραιάς έχει μόλις 149 εκατομμύρια ευρώ. Είναι αδιανόητο.

– Με δεδομένο δε το ότι ο ελληνόκτητος στόλος είναι πολύ μεγαλύτερος του ολλανδικού θεωρούμε πως το σύμπλεγμα του Πειραιά έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης αρκεί να υπάρξει, επιτέλους, μια κυβέρνηση με όραμα που θα έχει αυτούς τους στόχους και όχι απλά να αναπροσαρμόζει συμφωνίες εις βάρος της Ελλάδας και προς όφελος των εκάστοτε ξένων.

– Βλέποντας την απαράδεκτη σημερινή σύμβαση -που ασφαλώς θα καταψηφίσουμε- θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στα άλλα δέκα σημαντικά λιμάνια της χώρας μας που έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ ενώ προωθείται, επίσης, η εκποίησή τους παρά το ότι αποτελούν στρατηγικό κεφάλαιο για μια ναυτική και νησιωτική χώρα, όπως είναι η Ελλάδα.

– Εκτός αυτού, υπάρχει μια μεγάλη οικονομική παρατυπία, για να μην την χαρακτηρίσουμε διαφορετικά. Ειδικότερα, τα λιμάνια, όπως και όλα τα πάγια που μεταφέρθηκαν στο υπερταμείο των ξένων, οδηγήθηκαν εκεί χωρίς καμμία απολύτως αποτίμηση, κάτι που έχει τονιστεί και από το ελεγκτικό συνέδριο στον απολογισμό του κράτους. Με βάση τη λογιστική τους αξία -όπως θα καταθέσουμε στα Πρακτικά- ακριβώς όπως αναφέρεται στον απολογισμό του κράτους το 2018 εκτιμώνται και τα δέκα λιμάνια στα 112 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Μόλις στα 112 εκατομμύρια τα δέκα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας, κάτι που είναι αδύνατο να ισχύει, πόσω μάλλον αφού είναι κερδοφόρα, αν και τέτοιου είδους υποεκτιμήσεις έχουμε δει σε πολλά άλλα πάγια του δημοσίου.

– Θα πρέπει να γίνει σωστή αποτίμησή τους, όπως και για όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που μεταφέρθηκαν στο υπερταμείο των ξένων. Επίσης, να μας παρασχεθούν τα οικονομικά τους στοιχεία, που δεν είχαμε, για παράδειγμα, όσον αφορά τα δεκατέσσερα αεροδρόμια της FRAPORT πριν την παραχώρηση -δεν τα είχαμε- τα οποία κυριολεκτικά τα χαρίσαμε στους Γερμανούς με μία σκανδαλώδη σύμβαση -κυριολεκτικά σκανδαλώδη σύμβαση- και με την επιπλέον χρηματοδότησή τους από τις δικές μας τράπεζες και από τα δικά μας ΕΣΠΑ, δωρίζοντάς τους πρόσφατα, επιπλέον, 177 εκατομμύρια για την πανδημία.

Προηγούμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 29/09/2021
Επόμενο άρθροΚώστας Χήτας – Ολομέλεια 29/09/2021