Σοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων – Έκθεση για την αναπτυξη της Θρακης 06/04/2022

Θα περίμενε κανείς, λόγω της καίριας θέσης της, η Θράκη να έχει ιδιαίτερη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Κάτι που δυστυχώς διαχρονικά δεν συνέβαινε, αντιθέτως, βρισκόταν θα λέγαμε στο περιθώριο.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, καθότι μέλη οργανώσεων αυτοπροσδιορίζονται ως «τουρκικές», καθοδηγούμενες από την Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να αναγνωριστούν ως τέτοιες.

Δεν πρέπει να επιτραπεί σε οποιονδήποτε, με πρόσχημα την ατομική ελευθερία προς αυτοπροσδιορισμό και τη θρησκευτική ελευθερία, να ανοίξει θέματα που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα, τη δημοκρατική πολιτική εξουσία και τη δημόσια τάξη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Έκθεση, σε μία αγροτική περιοχή, όπως η Θράκη, ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται τοπικά για να αναδείξει αποτελέσματα και σε εθνικό επίπεδο.

Η ιδιαίτερα υψηλής παραγωγικότητας αγροτική της γη, και όχι μόνο, αποτελεί έναν εθνικό θησαυρό.

Και γι’ αυτό το λόγο θα περιμέναμε να δοθούν περισσότερα κίνητρα, ιδίως στους νέους αγρότες, τόσο φορολογικά και ασφαλιστικά, όσο και σε ό,τι έχει κάνει με τις κοινοτικές ενισχύσεις.

Αξίζει να αναφερθούμε και στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής της Θράκης, καθώς θεωρούμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού που θα πρέπει να αναπτυχθεί, είναι ο ορθόδοξος θρησκευτικός τουρισμός.
Ταυτόχρονα, η “ανθρωποκεντρική” προσέγγιση του τουριστικού προϊόντος, είναι η λέξη κλειδί για να αναπτυχθεί ένα νέο μοντέλο τουρισμού, του λεγόμενου βιωματικού, που βασίζεται στην κληρονομιά και τον πολιτισμό της Ελλάδας, αλλά κυρίως για να δοθεί νέα ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως προέκυψε από έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το δίπτυχο “ήλιος-θάλασσα” που σχεδόν ταυτίζεται με τον μαζικό τουρισμό, δεν είναι πλέον αρκετό για να ικανοποιήσει τις νέες ανάγκες του ταξιδιώτη, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στην μετα-covid εποχή.
Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη του προϊόντος προσανατολίζεται στον επισκέπτη και την τοπική κοινωνία, δίνοντας έμφαση στις αξίες και ανάγκες του.
Από την έρευνα φαίνεται, και θα το καταθέσουμε στα πρακτικά, ότι ελάχιστες επιχειρήσεις, μέχρι τώρα έχουν αναπτύξει τουριστικές δραστηριότητες βιωματικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση οικονομικού περιβάλλοντος Θράκης που παρουσιάστηκε το 2019, μόνο 4 στις 10 επιχειρήσεις που λειτουργούν στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων της Θράκης πραγματοποίησαν πωλήσεις σε ξένους τουρίστες το 2018.

Μάλιστα, στο 4,68% μειώθηκε η μέση συμμετοχή των ξένων τουριστών στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα των πόλεων της Θράκης.

….

Βασική στόχευση θα πρέπει να είναι η εφαρμογή ενός αναπτυξιακού μοντέλου, η εφαρμογή του οποίου θα καταστήσει την περιοχή έναν αναγνωρίσιμο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό, με την ταυτόχρονη ανάδειξη της ποικιλίας δραστηριοτήτων που προσφέρει η περιοχή, διατηρώντας την ισορροπία του περιβάλλοντος.

Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθούμε και σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση, στα ποσοστά μαθητικής διαρροής στην περιοχή της Θράκης.
Σύμφωνα τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) που διενεργήθηκε το 2019, που θα καταθέσουμε στα πρακτικά, και πιο συγκεκριμένα για τη Ροδόπη, η διαρροή στο δημόσιο δημοτικό σχολείο στη Ροδόπη διαμορφώνεται στο 2,90% για τις τάξεις Α΄ Β΄ και Γ΄ και 3,70% για τις τάξεις Δ΄ Ε΄ και ΣΤ΄, τη στιγμή που ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι στο 1,8 για τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και στο 1,5 για τις τρεις τελευταίες.

Η εικόνα χειροτερεύει όσο αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Καταγράφεται ποσοστό διαρροής 11,7%, όταν ο πανελλαδικός μέσος όρος είναι στο 4,6%.

Το πρόβλημα είναι γενικευμένο στη Θράκη όπως αποτυπώνεται και στους σχετικούς πίνακες.

Αποτέλεσμα είναι σε επίπεδο περιφερειών της χώρας η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να κατέχει την πρωτιά.

Συγκεκριμένα, στο 2,83% διαμορφώνεται η μαθητική διαρροή στις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού και 2,81% στις τελευταίες τη στιγμή που ο πανελλαδικός ποσοστιαίος μέσος όρος είναι στο 1,79 % και 1,54% αντίστοιχα.

Η ίδια εικόνα ισχύει και για το γυμνάσιο: 8,8% είναι το ποσοστό διαρροής, όταν σε όλη τη χώρα το ποσοστό είναι στο 4,6%.

(;) Έχετε προχωρήσει σε σχετικές έρευνες για τον λόγο που υφίσταται αυτή η τεράστια διαρροή;

(;) Πώς να μιλήσουμε για ανάπτυξη της περιοχής όταν έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά μαθητικής διαρροής, αν λάβουμε ως δεδομένο ότι από την εκπαίδευση ξεκινούν όλα;

Κλείνοντας, μια μεγάλη πληγή, την οποία με κάθε ευκαιρία οφείλουμε να επισημαίνουμε, είναι όσοι νέοι μας, περίπου 650.000, έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων για να βρουν δουλειά σε χώρες εκτός Ελλάδας.

Και ζητούν κίνητρα και ευκαιρίες να επιστρέψουν στην πατρίδα μας.

Οφείλουμε να τους τα δώσουμε.

Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ το λέμε και θα το λέμε πάντα.

Η Ελλάδα δεν τελειώνει στη Θράκη.

Η Ελλάδα ΑΡΧΙΖΕΙ από την Θράκη!

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων-Ερωτήσεις στον Υπουργό κ.Σταϊκούρα και η “μη” – απαντήσεις του 06/04/2022
Επόμενο άρθροΘέμα: Ελλείψεις και προβλήματα που παρατηρήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας και χρήζουν επείχουσας αντιμετώπισης