Σοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων – Ενημέρωση για τη δωρεά στο ΕΣΥ 25/05/2022

Η μεγαλύτερη υγειονομική κρίση που έχουμε γνωρίσει ανέδειξε τις παθογένειες στο πεδίο της υγείας αλλά και της ασφάλισης στη χώρα, από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών μέχρι τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κατέδειξε επίσης την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός σύγχρονου και δυνατού δημόσιου συστήματος υγείας και “απαίτησε” γρήγορες βελτιώσεις και ενίσχυση του “γερασμένου” ΕΣΥ.

Το σχέδιο δράσης για τη δημόσια υγεία αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία του Ιδρύματος.

Η εποχή μετά την πανδημία αποτελεί μια ευκαιρία για να υλοποιηθούν επιτέλους οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας.

Το θέμα όμως είναι τα σχέδια δράσης να παίρνουν σάρκα και οστά προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και όχι απλώς να μένουν στα χαρτιά.

Η γήρανση του πληθυσμού, η επικράτηση των χρόνιων νοσημάτων αλλά και οι δίκαιες απαιτήσεις των πολιτών για άμεση, ανθρώπινη και αποτελεσματική περίθαλψη, επιβάλλουν συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες, προκειμένου να ικανοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας.
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών υγείας προϋποθέτουν την ύπαρξη ικανών και καταρτισμένων στελεχών, σε όλους τους τομείς διοίκησης και λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας.
Η αντιμετώπιση των διαχρονικών αδυναμιών του χώρου της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να είναι αποσπασματική ή προσχηματική.

Η απουσία ενός οργανωμένου τομέα δημόσιας υγείας με αποτελεσματικές υπηρεσίες πρόληψης της αρρώστιας, προστασίας και προαγωγής της Υγείας είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα.

Αξίζει να τονίσουμε και στη σημερινή ενημέρωση, ότι σύμφωνα με σχετική έκθεση της Κομισιόν για το Προφίλ Υγείας της Ελλάδας για το 2021, η χώρα μας κατέγραψε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης πριν από την πανδημία COVID-19.

Επίσης, περίπου ένα στα τέσσερα άτομα ανέφερε ότι απέφυγε να λάβει περίθαλψη κατά τους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση: «η χρηματοδότηση από το δημόσιο ως ποσοστό των συνολικών δαπανών για την υγεία ήταν 60 % το 2019 —ποσοστό το οποίο είναι το δεύτερο χαμηλότερο μετά την Κύπρο και σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ (80 %).

Αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο των δαπανών για την υγεία προέρχεται από τα νοικοκυριά (35 %) με τη μορφή άμεσων ιδιωτικών πληρωμών —οι οποίες συνίστανται κυρίως σε συμμετοχές των ασφαλισμένων για τα φάρμακα και άμεσες πληρωμές για υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στη δέσμη παροχών, επισκέψεις σε ιδιώτες ειδικούς ιατρούς, νοσηλευτική περίθαλψη και οδοντιατρική περίθαλψη.

Επίσης, οι άτυπες πληρωμές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των άμεσων ιδιωτικών πληρωμών».

Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός είναι απαραίτητος σε κάθε σύστημα υγείας τόσο σε επίπεδο στρατηγικού, όσο και σε επίπεδο λειτουργικού προγραμματισμού.

Ένα οργανωμένο και σωστά σχεδιασμένο μοντέλο υγείας με προτεραιότητα στην προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη της ασθένειας, στην αποκατάσταση της υγείας εξασφαλίζει την γενικότερη βελτίωση του επιπέδου υγείας.

Πώς να μιλήσουμε όμως για βελτίωση του επιπέδου της υγείας, όταν προ ημερών η «ΕΙΝΑΠ» ανακοίνωσε ότι, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας αναστέλλονται οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες λόγω μεγάλης έλλειψης
γιατρών, ζήτημα για το οποίο καταθέσαμε ήδη Ερώτηση στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και περιμένουμε την απάντηση του Υπουργού.

Όταν ακόμη περιμένουμε την απάντηση του Υπουργού Υγείας για το τί ισχύει με τη συνταγογράφηση της βιταμίνης D σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή και εάν έχει πράγματι δοθεί εντολή στον ΕΟΠΥΥ να κουρέψει τα κονδύλια για τις βιταμίνες, μεταξύ των οποίων και η βιταμίνη D, και να ορίσει κλειστό προϋπολογισμό από 120 εκατ. που ήταν για συνταγογραφούμενες βιταμίνες μέχρι πέρυσι, σε 30 εκατ. Ευρώ.

Ο ρόλος της βιταμίνης D φαίνεται να διαδραματίζει σύμφωνα με τους ειδικούς έναν σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση των ανοσολογικών αποκρίσεων στη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τόσο η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο υπέρθυρεοειδισμός (νόσος του Graves) και όσο και ο μη αυτοάνοσος υποθυρεοειδισμός, σχετίζονται με ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πιστεύουμε ότι η υγεία είναι υπόθεση όλων.

Και είναι πρωτίστως επένδυση.

Ένα σύγχρονο και λειτουργικό ΕΣΥ είναι η βάση για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Έλληνες πολίτες.

Και αυτό είναι εθνικό ζήτημα.

Προηγούμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 25/05/2022
Επόμενο άρθροΘέμα: Αναγνώριση των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων και οικονομικές ελαφρύνσεις-υποβοήθηση αυτών