Σοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων 08/12/2020

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι αναντίρρητα εξαιρετικά πλούσιος και αντικατοπτρίζει τόσο τη γεωγραφική θέση της χώρας, που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής, όσο και τη μεγάλη ελληνική ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Τα επιτεύγματα της μακραίωνης αυτής ιστορίας, αποτέλεσαν τη βάση για το χτίσιμο των σύγχρονων ανεπτυγμένων πολιτισμών.
Οι Έλληνες κατάφεραν να μεγαλουργήσουν αξιοποιώντας τις έμφυτες αρετές τους.
Η πίστη τους σε ασύγκριτες ηθικές αρχές και αξίες αποτελούσε τον πυρήνα πολλών αρετών τους, χάρη στις οποίες μπόρεσαν όχι μόνο να επιβιώσουν ως έθνος, αλλά και να καλλιεργήσουν την εθνική τους περηφάνια.
Γι’ αυτό η διατήρηση αλλά και η αναβάθμιση όλων εκείνων των δημιουργημάτων που μας άφησαν σαν κληρονομιά είναι ένα υψηλό καθήκον στο οποίο η ανταπόκριση πρέπει να είναι αντάξια του μεγέθους τους.
Η προτεραιότητα ανάδειξης του ιστορικού και καλλιτεχνικού πλούτου της χώρας είναι πρωταρχική αναγκαιότητα και για την διαφύλαξη της ποιότητας.
Δυστυχώς όμως στην πράξη δεν βλέπουμε να υλοποιείται.
Η σημασία που αποδίδεται σήμερα στα κληροδοτημένα από το παρελθόν έργα, βασίζεται σε θεμελιώδη κριτήρια μοναδικότητας, ιστορικής συνέχειας και καλλιτεχνικής αξίας.
Γι΄αυτό η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν είναι απλώς το αίτημα για εμπλουτισμό της ιστορίας μας, αλλά περιλαμβάνει στην ουσία την ανάγκη της βιωματικής προσέγγισης της αισθητικής του χώρου αλλά και της ιστορικής διάστασης του πολιτισμού μας.
Η προστασία της πολιτιστικής μας παράδοσης απαιτεί κυρίως δύο στοιχεία:
Συνείδηση και ευαισθησία.
Δεν χωρούν ούτε επιπολαιότητες, ούτε ανεύθυνες συμπεριφορές.
Οι πολιτιστικοί πόροι αποτελούν τις θεμελιώδεις εισροές για την πραγμάτωση του πολιτισμού.
Κι αυτό καταδεικνύει την προσοχή με την οποία εκείνοι πρέπει να αντιμετωπίζονται και να αξιοποιούνται..
Η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, λέγοντας επί της ουσίας αυτό που ισχύει, ότι αποτελεί τον ιδανικότερο πολιτιστικό προορισμό αλλά και σημαντικό μοχλό διαπολιτισμικής προσέγγισης και συνεργασίας, είναι καθοριστική.
Το ίδιο καθοριστική όμως είναι και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προκειμένου τα μνημεία και τα μουσεία, τα οποία αποτελούν πολυδύναμους και πολυδιάστατους χώρους, να καταστούν επίκαιρα, σύγχρονα, καινοτόμα και ελκυστικά.
Αναμφίβολα, η εμπειρία την οποία προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στον επισκέπτη κάνει την μουσειακή επίσκεψη καλύτερη και αποτελεσματικότερη, φέρνει τον Έλληνα επισκέπτη σε στενότερη επαφή με την πολιτιστική του κληρονομιά και ταυτόχρονα μπορεί να προσελκύσει και περισσότερους επισκέπτες από το εξωτερικό.
Η σύνδεση του ελληνικού μουσείου με τον τουρισμό χρήζει της υποστήριξης των νέων τεχνολογιών.
Κι αυτό πρέπει να αλλάξει, αυξάνοντας τις δωρεάν ημέρες κατά τις οποίες μπορούν να τα επισκεφθούν, διότι το γεγονός της μειωμένης επισκεψιμότητας των οικογενειών, έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να μην είναι τόσο εξοικειωμένα με το πολιτιστικό παρελθόν.
Η διαμόρφωση του πολιτισμού μας βασίζεται σε έννοιες όπως είναι η δημοκρατία, η ελευθερία, το μέτρο.
Πολύ σοβαρό είναι και το ζήτημα της διευκόλυνσης της επισκεψιμότητας, τόσο από πλευράς προσβάσεως όσο και σε ό,τι έχει να κάνει και με τα ΑμεΑ.
Η δυνατότητα διερεύνησης της επισκεψιμότητας των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, προκειμένου να υλοποιήσουν την υψίστης σημασίας για έναν άνθρωπο επαφή με τα αγαθά του πολιτισμού, είναι πάρα πολύ σημαντική.
Οι γνώσεις που μπορούν να αποκομίσουν οι επισκεπτόμενοι τους χώρους αυτούς, θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην πολιτισμική τους ένταξη κι αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς.
Ιδιαίτερα τα άτομα με πρόβλημα όρασης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται πιο ενεργά από τους πολιτιστικούς χώρους στον σχεδιασμό των δράσεών τους και έτσι να μην αποκλείονται από την απόλαυση των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς και από την εν γένει συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.
Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υπόθεση όλων των πολιτών ενός κράτους.
Κι ακόμη περισσότερο, ο τοπικός πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό στην προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της χώρας μας, η οποία αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών, καθώς θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά, κοινωνικά, πνευματικά και γεωγραφικά κέντρα της γης.
Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πιστεύουμε ότι είναι αδιανόητο να βλέπουμε πολιτιστικούς χώρους να μαραζώνουν και να ρημάζουν και εμείς απλά να περηφανευόμαστε για το παρελθόν μας.
Οι Έλληνες διαθέτουν ένα ισχυρό οπλοστάσιο ήθους και αξιών, ικανό να τους θωρακίσει απέναντι σε κάθε απειλή.
Η ακλόνητη πίστη τους σε υψηλά ιδανικά τους καθιστά ξεχωριστούς, αποτελώντας πρότυπα προσήλωσης για τη διατήρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας τους.
Η υποχρέωσή μας όμως να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές όσα παραλάβαμε από τους προγόνους μας, ανέπαφα και αναλλοίωτα παραμένει υψίστης σημασίας.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΓΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Επόμενο άρθροΟ Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Νικόλαος Σούτας πρόσφερε μελομακάρονα και κουραμπιέδες στον Ι.Ν. ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Περάματος