Σοφία Ασημακοπούλου – Ολομέλεια 21/12/2022

Η Ανακουφιστική Φροντίδα προσφέρει μια σημαντική συνεισφορά στην ανακούφιση του βάρους των συγγενών/φροντιστών σε ασθενείς με σοβαρό και χρόνιο νόσημα.

Τονίσαμε και κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής ότι ο ρόλος της οικογένειας δεν έχει την θέση που θα έπρεπε να έχει λόγω της σημαντικότητάς της, στο παρόν νομοσχέδιο.

Η οικογένεια αποτελεί πρωταρχικό κύτταρο και οργανικό μέλος της ελληνικής κοινωνίας.

….

Η ανακουφιστική φροντίδα θα πρέπει να θεωρεί την οικογένεια βασικό μέλος της ομάδας παροχής υπηρεσιών προς το ασθενές μέλος της καθώς αποτελεί πολύτιμο «συνεργάτη» για την κάλυψη των συναισθηματικών και σωματικών αναγκών του ασθενή.

Τα μέλη της οικογένειας συχνά δρουν ως «φυσικοί» φροντιστές συμπληρώνοντας τις λειτουργίες και το έργο των επαγγελματιών υγείας και παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στον ασθενή. …

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, ανεξάρτητα από το χώρο νοσηλείας του ασθενούς.

Η οικογενειακή φροντίδα δεν επιδέχεται χρονικούς και τοπικούς περιορισμούς.

Τα καθήκοντα που οι οικογενειακοί φροντιστές αναλαμβάνουν τις περισσότερες φορές είναι πολύπλευρα, πολλαπλά και επώδυνα.

Συχνά αποδεικνύεται, ότι η κατάσταση του ασθενούς σταθεροποιείται, όταν παρέχεται και στον οικογενειακό φροντιστή η απαραίτητη υποστηρικτική φροντίδα και η ανάλογη βοήθεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιστά σαφές, ότι οι ασθενείς και οι οικογένειες τους, πρέπει να θεωρούνται ως μια “Μονάδα Φροντίδας”.
Η συνολική φροντίδα του ασθενή δεν θα είναι το ίδιο πετυχημένη, εάν η Διεπιστημονική ομάδα στήριξης, δεν είναι το ίδιο εστιασμένη στις ανάγκες των συγγενών, όπως στις ανάγκες των ασθενών.
Αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό στο άρθρο 60, αναξιοποίητο μένει σημαντικό ποσοστό των διαθέσιμων ραντεβού, παρότι μεγάλο μέρος των δικαιούχων έσπευσαν να εγγραφούν στο σύστημα, εν μέρει και υπό την πίεση των επερχόμενων «ποινών».

Την ίδια στιγμή, παραμένει το κενό στη συμμετοχή των γιατρών στο θεσμό, το οποίο αντιστοιχεί σε 1.000 – 1.300 γιατρούς, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στην Αττική και σε άλλα μητροπολιτικά κέντρα, με αποτέλεσμα οι πολίτες που δεν πρόλαβαν, να μην έχουν την δυνατότητα εγγραφής μιας και οι λίστες γέμισαν.

Η πλειονότητα (83%) των ανθρώπων αυτών θα βρίσκονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Δυστυχώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι στο τελευταίο στάδιο της ζωής οι πόνοι και οι ταλαιπωρίες λόγω διαφόρων σοβαρών ασθενειών θα αυξηθούν σε όλες τις ηπείρους, με τη μεγαλύτερη αύξηση 155% να αναμένεται στις φτωχές χώρες, ενώ στις πλούσιες χώρες η αύξηση προβλέπεται μικρότερη (57%).

Η ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών είναι αυτή στην οποία παρουσιάζεται η μεγαλύτερη αύξηση.

Η βασική αιτία για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ασθενών με ανάγκη ανακουφιστικής/παρηγορητικής φροντίδας θα είναι η αύξηση στους θανάτους από καρκίνο (109% μεταξύ 2016-2060) και στα περιστατικά άνοιας (αύξηση 264% μέσα στην επόμενη 40ετία).

Αξίζει να αναφερθούμε και στη σχετική επιστολή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.
….
Επίσης, είναι σημαντικό η ανακουφιστική φροντίδα να είναι προσβάσιμη στην κοινότητα και στα σπίτια των ασθενών, καθώς οι περισσότεροι πόνοι μπορούν να ανακουφιστούν με φθηνό, ασφαλές και τον αποτελεσματικό συνδυασμό φαρμάκων και Φυσικοθεραπείας.

Προχθές είδαμε ένα δημοσίευμα που βεβαίως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Εικόνες ντροπής στο Νοσοκομείο Αττικόν με Ασθενείς σε φορεία, «παρκαρισμένοι» στους διαδρόμους.
Σύμφωνα με σχετικές μαρτυρίες: «Παρκάρουν… ασθενείς που έχουν ορούς ή οξυγόνο στους διαδρόμους του νοσοκομείου, καθώς τα δωμάτια είναι γεμάτα. Συνοδοί των ασθενών φωνάζουν για να βρεθεί μια λύση άμεσα, γιατροί και νοσηλευτές τρέχουν για να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά και η κατάσταση μοιάζει με… τρέλα».

Κάνουν λόγο για τριτοκοσμικές εικόνες με τους ασθενείς να μην έχουν μια ποιοτική εξυπηρέτηση και νοσηλεία.

Όπως αντιλαμβάνεστε το να παραμένουν οι ασθενείς στους διαδρόμους είναι εκτός από εξευτελιστικό και επικίνδυνο για την υγεία τους λόγω μικροβίων και ιών που μπορεί να κυκλοφορούν, δεδομένου ότι δεν βρίσκονται σε πιο «προστατευμένο» περιβάλλον.

Και αυτά τα νοσοκομεία λοιπόν έρχεστε να τα επιφορτίσετε με επιπλέον έργο τη στιγμή που με δυσκολία ανταποκρίνονται στα βασικά λόγω υποστελέχωσης και ελλείψεων παντού, αφού λέτε ότι Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών δύνανται να οργανώνουν και να λειτουργούν και τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.).

Διαφωνήσαμε και διαφωνούμε με σχετικά με τη συγκρότηση και θητεία της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας, η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, θα επιλέγονται λοιπόν ο Πρόεδρός της και ο Γραμματέας της, καθώς και τα μέλη που τους αναπληρώνουν σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος.

Όταν η διαφάνεια πάει περίπατο, εμάς θα μας βρίσκετε πάντα απέναντι!

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Συνέντευξη στην εκπομπή “ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ” στο OPEN TV 21/12/2022
Επόμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Ολομέλεια (Δευτερολογία) 21/12/2022