Σοφία Ασημακοπούλου – Ολομέλεια 31/03/2021

Βλέπουμε και σε αυτό το νομοσχέδιο πλήθος παρατάσεων, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος και δομημένος σχεδιασμός.

Βλέποντας και κάνοντας.

Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυτό είναι τουλάχιστον ανεπίτρεπτο.

Βέβαια παρατάσεις βλέπουμε και σε κάτι άλλο ιδιαίτερα προσφιλές σε εσάς:

στην εξασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας, προσωπικής υγιεινής με απευθείας αναθέσεις.

Όταν πρόκειται για συγκεκριμένα συμφέροντα, εκεί είστε πρώτοι!

Βεβαίως σαφείς επιφυλάξεις προβάλλουμε και για το ύψος των αποζημιώσεων για την χρήση του προς επίταξη νοσοκομειακού εξοπλισμού.

Όπου θέλετε, τα αφήνετε γενικά και αόριστα.

Το είπαμε, το λέμε και θα εξακολουθήσουμε να το λέμε, ότι δεν χωρούν προχειροδουλειές στην υγεία.

Γεμάτες οι ΜΕΘ κι εσείς ακόμη παίζετε με την υγεία των Ελλήνων πολιτών.

Αλλά δεν παίζετε με τις πληρωμές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού, τις οποίες βάζετε σε απόλυτη προτεραιότητα μιας και τις εντάσσετε στο παρόν.

Έτσι μας δείχνετε τις προτεραιότητές σας! .

Ένα από αυτά είναι και εκείνο που αφορά στις άδειες ιατρών που συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, κάτι που είναι μεν εύλογο, αλλά άκαιρο.

Ενδιαφέρεστε για τα θέματα των ειδικών συμβούλων-συνεργατών του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ και όχι για τα σημαντικά που ταλανίζουν τον κρίσιμο τομέα της υγείας.

Κι αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο.

Για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους παρόχους υπηρεσιών, εκφράζουμε τις επιφυλάξεις μας για το εάν και κατά πόσον πρόκειται για πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης παρατυπιών.

Αδιανόητος, είναι ο συμψηφισμός των ταμειακών διαθεσίμων των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, τα οποία συμψηφίζονται με την επιχορήγηση για τη λειτουργία εκάστου Κέντρου Πρόληψης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η μείωση κατά 20% του τζίρου που τίθεται, σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του ημερολογιακού έτους 2019, δεν θα έπρεπε να υπάρχει.

Το ενδεχόμενο να μην υπάρχει μείωση, δεν σημαίνει επ ουδενί ότι σήμερα ο εν λόγω επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να ζήσει.

Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, την στιγμή που η πανδημία θερίζει ανθρώπινες ζωές και ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους, έρχεστε μας λέτε για αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι 31.05.2021 για τους οικονομικά πληγέντες από την πανδημία.

..Γιατί εάν το πιστεύετε, είστε εντελώς εκτός της ελληνικής πραγματικότητας και των όσων συμβαίνουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών.

Καθόλου εύλογη δεν είναι η ρύθμιση η οποία αφορά σε άσκηση αρμοδιοτήτων δημοτικής αστυνομίας σε δήμους στους οποίους αυτή δεν υφίσταται ή έχει ανεπαρκή στελέχωση, μιας και δίνεται η δυνατότητα να ορίζονται διοικητικοί υπάλληλοι για να ασκούν αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας.

(;) Είναι δυνατόν διοικητικοί υπάλληλοι να εκτελούν την υπηρεσία της δημοτικής αστυνομίας για να καλύπτονται τα κενά;

(;) Τα μπαλώματα δηλαδή δεν έχουν τέλος;

Κάνετε λόγο στις διατάξεις που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για παράταση ισχύος ρυθμίσεων αρμοδιότητάς του για τα ζητήματα έκτακτης προμήθειας μέσων ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας και προβλέπεται η παράταση έως 31 Ιουλίου μεταξύ άλλων α) της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, β) της προμήθειας κάθε ενδεδειγμένου μέσου ατομικής υγιεινής ή συλλογικής προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού, γ) της προμήθειας ειδών κάθε είδους υγειονομικού υλικού κ.λπ.

Μας λέτε δηλαδή ότι ολόκληρη η ακαδημαϊκή χρονιά χάνεται.
Μια χρονιά για την οποία χιλιάδες φοιτητές πλήρωναν νοίκι, ειδικά εάν σπούδαζαν εκτός της βάσης τους, χωρίς να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματά τους.

Αν μη τι άλλο, αυτές οι οικογένειες των φοιτητών, πρέπει να στηριχθούν.

Προβλέπεται επίσης ως προϋπόθεση συμμετοχής των μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και καταρτιζομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπου αυτή διενεργείται δια ζώσης, η προηγούμενη υποβολή τους σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19.

Δεν μπορεί να υποχρεώσουμε μαθητές και φοιτητές να κάνουν τεστ για να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

(;) Εσείς δεν λέγατε ότι δεν μεταδίδεται από τα παιδιά;

Όσον αφορά στις μετατάξεις εκπαιδευτικών σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας, στην ουσία ο εκπαιδευτικός που μετατάσσεται σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας υποβαθμίζεται βαθμολογικά και οικονομικά.

Βέβαια απαιτείται και η συναίνεση του εκπαιδευτικού οπότε, ενδεχομένως αυτή η ρύθμιση να εξυπηρετεί φωτογραφικά ορισμένους.

Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, έχουμε πει και θα εξακολουθήσουμε να το λέμε μέχρι να εισακουστούμε, ότι είναι ανεπίτρεπτο ο χώρος της υγείας να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα και βιασύνη.

Τα σοβαρά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας δεν λύνονται έτσι και είναι στην διάθεσή σας οι στοχευμένες προτάσεις μας για την διαχείριση της πανδημίας.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή 31/03/2021
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ